Tarımda makinalaşmada son nokta

Emekli cerrah ve makine mühendisi el ele verdi ve ağaç sallama makinesi geliştirdi. Ağacı kavrayarak sallayan makine 15 saniyede bütün cevizleri döküyor…

Tarımda makinalaşmada son nokta
Yaklaşık iki aylık araştırmadan sonra ''Ağaç Sallama Makinesi'' projesinin çizimlerinin tamamlanmasından ardından üretilen makineyle cevizin hasadını yaptığını anlatan Yiğit, ''Makinenin getirisi hem hızlı olması hem bir sene sonra bana meyve verecek erkek ve dişi gözlerinin zarar görmemesini sağlıyor. Bilinen yöntem olan sırıkla devam etseydim ceviz verecek gençlerin bir kısmını kaybedecektim. Cevizcilikte esas olan malı en sonunda hastalıklardan arınmış şekilde sunabilmek çok önemlidir. Ceviz silkindikten sonra birkaç saat içinde kabuğunun ayıklanıp kurutmaya verilmesi lazım. Silkinmeyle kabuk ayıklama arasında zaman uzayınca ceviz bozuluyor'' diye konuştu.

Bir işçinin 8 saatte ceviz ağacının büyüklüğüne göre 2 ile 4 ağacı ancak silkebildiğini belirten Ömer Dican da yaptıkları makinenin bir ağacın 15 saniyede hasadını gerçekleştirdiğini ifade etti.

Dican, Dr. Yiğit'in kendisine konuyu açtığında bir araştırma sürecine girdiklerini anlattı. Amerika'da ağaç sallama makinesinin benzerlerini bulduklarını dile getiren Dican, ''Amerika'daki muadilleri Türkiye'ye gelmeden, orada yaklaşık 110 bin dolarla 150 bin dolar arasında liman teslimi yapılıyor. Biz Denizli'de bu makineyi 30 bin dolara mal ettik'' dedi.

Yaptıkları makinenin ağacı gövdeden kavrayarak herhangi bir zedelenme olmadan titreterek cevizleri yere düşürdüğünü belirten Dican, makinenin patent başvurusunu da yaptıklarını, gelecek yıldan itibaren talepler doğrultusunda seri üretime geçeceklerini de söyledi.

Türkiye'de ceviz ve badem gibi ağaçların hasadını yapmak oldukça zor ve tehlikeli. Özellikle ceviz ağaçları uzun boyları ve kırılgan dallarıyla yerden veya üstüne çıkarak sırıklarla dallarına vurarak gerçekleştiriliyor. Cevizin uzun boyuna sırıklar yetişmediği için üstüne çıkan işçilerin, ağacın dallarının kırılgan olmasından dolayı, bazen düşerek yaralanmalara, hatta ölümlere sebep oluyor.

Geliştirilen ağaç sallama makinesi ile üstelik ağaç sırıkla silkilmediği için dallar zarar görmüyor ve gelecek yıl da verimli oluyor. Makine, orta büyüklükteki ceviz ağaçlarının gövdesinden tutup sarsarken çok büyük ceviz ağaçlarını ise dalların gövdeye birleştiği yerden kavrayarak silkeleyip hasadı gerçekleştiriyor.