Uşak Üniversitesi'nde 'Cumhuriyetin Bir Kazanımı Uşak Şeker Fabrikası' Konulu Seminer

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd

Uşak Üniversitesi'nde 'Cumhuriyetin Bir Kazanımı Uşak Şeker Fabrikası' Konulu Seminer
Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Mehmet Karayaman, Uşak'ın girişimci ruhunun Türkiye'nin ilk şeker fabrikasını kuran Nuri Şeker'e dayandığını söyledi.
Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesi Mustafa Kemal Amfisi'nde düzenlenen 'Uşak'ta Cumhuriyetin Bir Kazanımı Uşak Şeker fabrikası' konulu seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr Mehmet Karayaman, Nuri Şeker Uşak Şeker fabrikası'nın kuruluş öyküsünü anlattı. Seminere Rektör Prof. Dr. Adnan Şişman, Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker ve akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı. Nuri Şeker ve Uşak Şeker Fabrikası'nın Kuruluşu adlı bir kitap da yazan Karayaman, fabrikanın kuruluşunda Nuri Şeker'in duyduğu heyecanı ve ilk deneme üretiminde yaşananları anlattı. Şeker fabrikaları kurma teşebbüslerinin gerçekleşebilmesi, Atatürk döneminin sağladığı geniş imkanlar sayesinde olduğunu ifade eden Mehmet karayaman, "İlk ciddi teşebbüs Uşaklı Molla Ömeroğlu Nuri Şeker adında bir çiftçi tarafından başlatıldı. Uşak'ta mahalli birçok müteşebbisin iştiraki ile 1923 tarihinde 600 bin TL sermaye ile kurulan Uşak Şeker Fabrikası Türkiye'nin ilk şeker fabrikası özelliğini taşıyor. Fabrikanın temeli 6 Kasım 1925 tarihinde atıldı ve 10 Aralık 1926 yılında deneme üretimi gerçekleşti. Deneme üretiminde Nuri Şeker ve çalışanlar büyük bir heyecan yaşadı. Türkiye bu deneme üretimi ile ilk şeker üretimini gerçekleştirmişti. Fabrika ise 17 Aralık 1926 tarihinde açıldı. Açılış törenine Nuri Şeker büyün önem verdi ve vagonlarla insanları fabrika sahasına taşıdı. Açılışa önem vermesi ve heyecanı herkes tarafından gözlemleniyordu. Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının açılışı o günün şartlarında büyük bir törenle gerçekleştirildi. Uşak Şeker Fabrikası, kentin girişimci ruhunun sembolü haline gelmiştir. Uşaklılar bu teşebbüsün ardından önemli girişimlerde bulunmuş bir çok sanayi tesisi kurmuştur. Bugün hala Uşak Türkiye'nin en önemli sanayi kentleri arasında yer almaktadır"dedi.
Seminer Sonunda Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman etkinliğe katılanlara teşekkür ederek Nuri Şeker'in Uşak için büyük bir sembol olduğunu ve kentteki müteşebbis ruhun gelişmesine öncülük ettiğini ifade etti.