Türk ve Tuğluk vekilliklerinin iadesini istedi

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk ve milletvekili Aysel Tuğluk milletvekilliklerinin iadesi için TBMM'ye başvurdu.

Türk ve Tuğluk vekilliklerinin iadesini istedi
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, mahkeme kararıyla milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un, milletvekilliğine geri dönmelerine ilişkin dilekçelerini, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sundu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kaplan, Şahin'e, Türk ve Tuğluk'un dilekçeleri ile milletvekili olarak kendisinin bu konudaki talebini içeren başvurusunu sunduğunu bildirdi.

Anayasa'da yapılan değişiklik kapsamında, Türk ve Tuğluk'un milletvekilliği görevine geri dönmeleri gerektiğini belirten Kaplan, ''Bir hakkın iadesi olarak Sayın Türk ve Tuğluk'un Meclis'e geri dönmelerinin, demokratik siyaseti güçlendireceğini düşünüyorum'' dedi.

DİKEN ÜSTÜNDE SÜREÇ YAŞIYORUZ

Milletvekilliğine geri dönmek için meclise başvuruda bulunan Aysel Tuğluk, "Umut ediyorum biraz ortamı yumuşatmak, en önemlisi de bir halk iradesine saygı veren bir siyasi karar verilir" dedi. Diken üstünde bir süreç yaşandığını ifade eden Tuğluk, ateşkese ilişkin yaptığı açıklamada, "Devletin de, hükümetin de bir irade ortaya çıkararak müzakere sürecini devam ettirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Taksim Hill Otel'de katıldığı bir etkinlik sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tuğluk, "Kürtlere, halk iradesine bir saygısızlık vardı. Sonuçta bizi halk meclise göndermişti, geri almak da halkın iradesiyle olmalıydı. Karşımızda bir hukuk kılıfı adı altında siyasi bir kararla meclisin dışına atıldık. Çeşitli hukuk otoriteleri referandumun ardından bu başvuruyla bir sonuç alınabileceğini bizimle paylaştılar. Biz de bu çerçevede bir müracaat yaptık. Bize dönük kararların hukuki olmakla birlikte siyasi olduğunu biliyoruz. Umut ediyorum biraz ortamı yumuşatmak, en önemlisi de bir halk iradesine saygı veren bir siyasi karar verilir. Bu bir hukuk mücadelesi" dedi.

Aysel Tuğluk, ateşkesin sona ereceği 31 Ekim tarihinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Diken üstünde bir süreç yaşıyoruz. Herkesin çok çabalar sarf etmesi gerekiyor. Konjektör olarak da Kürt sorununun demokratik, barışçıl bir yolla çözülebileceğini sanıyorum. Meselenin nasıl çözüleceği yönünde bir tıkanma yaşandı. Bunlar müzakere edilerek aşılabilecek şeyler. Bir an önce devletin de, hükümetin de bir irade ortaya çıkararak müzakere sürecini devam ettirmesi gerekiyor. Çünkü yeniden bir çatışma süreci, yeniden kötü günler hiç birimizin kaldıracağı bir şey değil. Toplum olarak, halk olarak, hatta PKK, Öcalan ve devlet olarak artık savaşla bir sonuç alınamayacağı biliniyor. Çözüm için bir plan ve program ortaya konulması gerekiyor. Devletin yeniden bir çözüm sürecini başlatması gerekiyor. Bu çerçevede bir irade ortaya koyması gerekiyor. Tabii ki Öcalan'ın bu konudaki yaklaşımını hepimiz biliyoruz. Bu da son derece önemli. Ümit ediyorum herkes barış adına bir şeyler söyler."
Çarşamba günü görüşeceği bölücü örgüt elebaşısı Abdullah Öcalan'a ne götüreceğinin sorulması üzerine Tuğluk, "Geçen sefer götürdüğüm çantada yiyecek vardı. Genelde kitap götürüyoruz" ifadelerini kullandı.