Samast'a 'taş attı' muamelesi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın avukatının "Suç tarihinde 18 yaşından ...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın avukatının "Suç tarihinde 18 yaşından küçüktü, çocuk mahkemesinde yargılansın" talebi kabul edildi. Samast, "taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikten yararlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 20 sanıklı davanın dün yapılan 15. duruşmasına tutuklular Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel katıldı.

SAVCIDAN OLUMLU GÖRÜŞ
Duruşma savcısı Mustafa Çavuşoğlu, geçen cuma Samast'ın avukatının, müvekkilinin çocuk mahkemesinde yargılanmasına ilişkin verdiği dilekçe için "olumlu" görüş bildirdi. Mahkeme heyeti de Samast'ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle 22 Temmuz'da yürürlüğe giren ''Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesi ile CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hükmü hatırlattı. Samast hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına ve bu açıdan mahkemenin ''görevsizliğine'' karar verdi. Samast hakkındaki dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine de karar veren mahkeme, oy birliğiyle kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti. Öte yandan MİT'in mahkemeye gönderdiği yazıda Dink'in İstanbul Valiliği'ne çağrılması ve bir MİT mensubunca uyarılması doğrulandı. Kendisine yönelik nezarethanede suikast girişimi iddialarını yalanlayan Erhan Tuncel, nezarethanede Yasin Hayal ile bıçak bularak mahkemeye getirdiklerini de söyledi.

ADALETE PRANGA
Mahkemenin kararını açıklamasından sonra Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, bulunduğu yerden "Adalet istiyoruz" diye seslendi. Duruşma 7 Şubat 2011'e ertelendi. Rakel Dink, gazetecilerin Samast'ın çocuk mahkemesine sevkine ilişkin soruları üzerine, "Adalet kanunlarla prangaya vurulmuş, hakimler de bunu uyguluyor" yorumunu yaptı. Öte yandan Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasıyla ilgili olarak İstanbul Barosu Cocuk Hakları Merkezi Başkanı Fatma Başar "Karara doğru. Suçu işlediği yaşa bakılır" dedi. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin de "Yasa çok açık. Mahkeme de bunu uyguladı" diye konuştu.