Gtp Genel Başkanı Tuna Bekleviç:

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, "Türk ve Ermeni gençler artık sınırlar arkasına saklanmıyor

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, "Türk ve Ermeni gençler artık sınırlar arkasına saklanmıyor. Cesurca ortaya çıkıp artık bu sınır kapısını açın diye haykırıyor. 31 maddelik bir acil eylem planı hazırladık. 28 Ekim tarihinde ekibimle beraber bizzat Erivan'a gideceğim" dedi.
Ermenistan-Türkiye sınırını Arpaçay (Ahuryan) Nehrinden geçerek dikkatleri geçtiğimiz yıl Ermenistan ile Türkiye arasında Zürih'te imzalanan protokollere çeken GTP Genel Başkanı Bekleviç, Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır kapısının açılması için kurulan dostluk grubunun üye sayısının bir hafta içerisinde bine ulaştığını ifade etti. Dostluk grubunu meydana getiren her iki tarafta onlarca sivil toplum örgütünün bulunduğunu belirten Bekleviç, sınırın her iki yakasında sivil diplomasi yürüttüklerini
ifade etti. Bekleviç, şunları söyledi:
"Türk ve Ermeni gençler artık sınırlar arkasına saklanmıyor. Cesurca ortaya çıkıp artık bu sınır kapısını açın diye haykırıyor. 31 maddelik bir acil eylem planı hazırladık. 28 Ekim tarihinde ekibimle beraber bizzat Erivan'a gideceğim. Erivan'da yüz kişilik uluslararası ortak basın toplantısı düzenleyerek önerilerimizi Ermenistan kamuoyuyla paylaşacağız. Bu toplantı akabinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Sayın Eduart Nalbaltyan'dan randevu talep ederek önerilerimiz hakkında yorumlarını rica edeceğiz.
Ermenistan toplumunun konu hakkındaki görüşlerini dikkate alarak Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'ndan randevu talep edeceğiz. Dışişleri Bakanlarından sonra Başbakanlara ve Cumhurbaşkanlarına gideceğiz. Her iki taraftada çalınmadık kapı bırakmayacağız. Bu dostluk grubunun bir başkanı veya yönetimi yok. Bu dostluk grubunun gerçek sahibi çalınmış geçmişine isyan eden barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacakları ortak bir gelecek talep eden Türk ve Ermeni gençlerdir."

"SİVİL DİPLOMASİ GİRİŞİMİ İKİNCİ ZÜRİH SÜRECİNİ BAŞLATMIŞTIR"
Ermenistan ile Türkiye arasında Zürih'te imzalanan protokollerin bir yıl geçmiş olmasına rağmen hayata geçmemiş olmasını sivil çabalarının yetersiz kalmasına bağlayan Bekleviç, "Sivil diplomasi girişimi ikinci Zürih sürecini başlatmıştır. Bu süreci başlatan dostluk grubu her geçen gün güçlenmektedir. Bir hafta içerisinde bin kişiye ulaştık. Grubumuz her iki tarafta da son derece kararlıdır. En kısa zamanda açılacak sınır kapısı çalışmalarımızın ilk gerçek meyvesi olacaktır" diye konuştu.
Bekleviç, 28 Ekim'de Ermenistan'a götüreceği öneriler paketinin geçtiğimiz Mart ayında Erivan'da 40 sivil toplum örgütüyle görüşmeler ve İstanbul'da organize edilen ortak toplantı sonrasında şekillendiğini belirtirken, Kars ve Erivan'da dostluk grubuna bağlı karşılıklı kültür merkezleri kurmayı hedeflediklerini ifade etti.