Google yeni ağ alt yapısı için Stanford'u seçti

Google, Stanford Üniversitesi ile yaptığı bir anlaşma çerçevesinde, aynı testleri Stanford kampüsünde seçilecek lojmanlar için de yapmayı planladığını açıkladı.

Google yeni ağ alt yapısı için Stanford'u seçti
Kore'nin fiber optik kablo alt yapısına geçerek 1GBps internet bağlantısını standartlaştıracağını duyurmuştuk. Google, bu senenin başında yaptığı bir duyuru ile benzer bir geçiş için pilot topluluklar aradığını söylemişti. Ardından gelen bir çok başvuru hâlâ değerlendirme aşamasında olsa da, Google ana kucağında ilk beta testlerini yapacağını bildirdi.

Son birkaç sene içerisinde internetin aldığı yeni hâl, ilk etapta tasarlanan internetten çok uzakta. Sadece YouTube'a bir günde yüzlerce seneden fazla uzunlukta video yükleniyor. Evet, seneyi bir zaman ölçüm birimi olarak kullanıyorlar. Artan trafik bant genişliğinin artırılması ile çözümlenebilse de, Google, altyapının tasarımını güncelleme niyetiyle 50 bin ile 500 bin kişiden oluşan bir topluluk ile şu anda Mountain View kampüsünde kendi kullandığı alt yapıyı test etmek istiyordu. Gelen bir çok başvuru hâlâ sonuçlanma aşamasında.

Bu projeleri bir yanda devam ederken, Google, Stanford Üniversitesi ile yaptığı bir anlaşma çerçevesinde, aynı testleri Stanford kampüsünde seçilecek lojmanlar için de yapmayı planladığını açıkladı. Bunun sebepleri arasında Stanford Üniversitesinin yeniliklere açık olmasının yanında, lojmanlarının yerleşiminin yeni ağı kurmaya elverişli olması gösteriliyor. Ayrıca Google kampüsünden çok uzakta olmaması da cabası. Böylelikle mühendislerin test sonuçlarını daha kolay gözlemleyebileceği düşünülüyor.

1GBps hızlarda ve yeni teknolojilerle bezeli bu alt yapıyı biz ne zaman görürüz bilemiyoruz, ancak şu anda Stanford Üniversitesi bünyesindeki bir kaç şanslı akademisyenden biri olmak güzel olurdu herhalde.