Borsa rekorla açıldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) rekorla açıldı.İMKB Ulusal 100 Endeksi güne, 491,60 puan ar...

Borsa rekorla açıldı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) rekorla açıldı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi güne, 491,60 puan artarak 71.498,42 puandan yeni bir rekorla başladı. Açılışın ardından yükselişine devam eden endeks, ilk işlem dakikalarında en yüksek 71.776,92 puan seviyesini gördü.

DÖVİZ CEPHESİ

G20 toplantısının ardından doların değer kazanmaya devam etmesinin ardından bankalararası piyasada dolar/TL güne 1.4150 seviyesinin altında başlarken resmi tatil nedeniyle 3.5 gün işlem yapılacak bu hafta Salı günü gerçekleşecek yılın son enflasyon raporu ve Hazine'nin yeni gösterge tahvili ilk ihracı haftanın en önemli iki iç gelişmesi olacak.

Bankacılar, hafta sonunda Güney Kore'de bir araya gelen G-20 ülkesi temsilcileri, rekabet avantajı elde etmek üzere döviz kurlarını değersiz tutma eğiliminin önüne geçilmesi üzerinde görüş birliğine varıldığını ancak başta Çin ve ABD olmak üzere para birimlerini değersiz kılma yönünde ekonomi politikaları izleyen ülkeleri bundan uzaklaştıracak mekanizma üzerinde herhangi bir görüş birliğine varılmadığını belirttiler.

Bankacılar ayrıca bugün TSİ 1530 civarında gerçekleştireceği konuşmanın da yakından izleneceğini söylediler.

Küresel piyasalarda dolar yatırımcıların G20 toplantısı sonrası değer kaybederken dolar/TL'de buna paralel ilk işlemlerde 1.4140/1.4185 seviyesinden güne başladı. Bankalararası piyasada Cuma günü spot kapanışta en iyi dolar alış satış kotasyonları 1.4260/1.4285 seviyesindeydi. Bugün TSİ 0847'de ise euro dolar paritesi 1.4044 seviyesinden işlem gördü.

TCMB'nin Salı günü açıklayacağı enflasyon raporunun piyasada belirleyici olabileceğini belirten bankacılar, enflasyon tarafında sert revizyonların beklenmediğini TCMB'nin "2011 içinde sınırlı faiz artışı" söyleminde yapabileceği değişiklikler, finansal istikrar, büyüme ve cari açık hakkındaki güncel görüşlerinin yakından takip edileceğini söylüyorlar.

"Yurt dışındaki iyimser hava nedeniyle TL ve TL cinsi yatırım araçlarının hafta boyunca olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor" diyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı raporda şöyle dedi:

"Hazine'nin yarın düzenleyeceği yeni gösterge tahvil ihracına önemli miktarda teklif geleceğini ve dolayısıyla bunun ikincil piyasaya da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. TCMB'nin ihale öncesinde açıklayacağı çeyreklik enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini ve baz para politikası senaryosunu yakından izleyeceğiz. TCMB'nin bugün 1100'de açıklayacağı haftalık ek döviz alım ihale miktarı da takip edilecek olan açıklamalar arasında ön sıralarda yer alıyor."

TCMB'nin bu hafta üç gün ihale düzenleyeceği düşünülürse piyasada beklenen 300 milyon dolar alımın normal karşılanacağını da belirten Keresteci , "Euro/dolar paritesi dolar/TL kuru üzerinde belirleyici olmayı sürdürecek. Ancak, TL'nin döviz sepeti karşısında bir miktar değer kazanacağı kanaatindeyiz. Faizlerde bugün de önemli bir hareket beklemezken hisse senedi piyasasındaki alımların devam edeceği kanaatindeyiz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 7.70, valörlüde yüzde 7.72 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faiz bugün tezgahüstü piyasada yüzde 7.70/7.68 seviyesinden güne başladı.

Öte yandan iç piyasada bugün 1630'da açıklanacak Ekim ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı izlenecek dış piyasada ise bugün yakından takip edilecek bir veri ya da bilanço bulunmuyor.

BORSA YÜKSELİŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki kapanışa göre 491,60 puan artarak 71.498,42 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,69 oranında değer kazandı.