iPhone 4 coştu, Apple BlackBerry'yi solladı

Apple'ın iş dünyasında ve gençler arasında büyük ilgi gören cep telefonu iPhone, iş dünyasının en popüler...


Apple'ın iş dünyasında ve gençler arasında büyük ilgi gören cep telefonu iPhone, iş dünyasının en popüler telefonu olarak öne çıkan BlackBerry modellerini geride bıraktı. Türkiye'de 400 bine yakın BlackBerry cep telefonu satılırken, Apple son çıkan iPhone 4 modelindeki çıkışla rakibini önce yakaladı ardından hızlı adımlarla geçti.
Cep operatörlerinden alınan bilgiye göre Türkiye'de iPhone sayısı 440 bini aştı. Bundan 1 ay önce Türkiye'de Turkcell ve Vodafone'da satışına başlanan iPhone 4 modelinde ilk parti ürünler ilk haftasında tükendi. Aradan geçen sürede iPhone 4 için bayiye gidenler için yeni bekleme listeleri oluşturuldu. O dönemde satılan yeni cihazlarla birlikte iPhone'un önce 400 binli seviyeleri aştığı ardından da 450 binlere yaklaştığı belirtildi.
Yeni gelen iPhone 4 modellerinin de kısa sürede satılmasını bekleyen operatör yetkilileri böylece burada 500 binli rakamlara kısa sürede ulaşacaklarını ifade ediyor. 

Yeni iPhone 4'ler geldi
Bununla birlikte e-posta mesajlaşma trafiğinda kripto kullanan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yasa gereği istediği kodları vermediği taktirde Türkiye'de yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan BlackBerry modellerinin satışlarında ciddi artış beklenmiyor.
Öte yandan iki cep telefonu operatöründen Turkcell bugün itibariyle iPhone 4 modellerini yeniden bayilerinde satışa çıkarıyor. Vodafone ise bu haftasonuna doğru bayilerinde bu cihazların  satışına başlamayı planlıyor. iPhone 4'lerin kontratsız fiyatı Türkiye'de yaklaşık 1.800 liraya işaret ediyor. ABD'de ise kilitli iPhone 4modelleri yaklaşık 900 TL'ye satılıyor.

 

Apple en çok iPod'tan kazandı
Bilgisayar, müzikçalar, cep telefonu ve tablet işinde büyük başarı yakalan Apple'ın toplam gelirlerine bakıldığında "iPod" modelleri hala en tepede duruyor. Bilgisayar satışlarında istikrarlı yükseliş görülürken, şirketin en son oyuncakları iPhone ve iPad ise hızlı çıkışla dikkat çekiyor.

 

Rüzgâr global esiyor
Akıllı cep telefonu olarak adlandırılan "smartphone" pazarında global çapta da Apple'ın yükselişe geçtiği görülüyor. Apple'ın ürettiği iPhone'un satışları, RIM şirketinin ürettiği Blackberry'i geçti. Bu yıl temmuz-eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte 14.1 milyon adet iPhone satılırken, 12.4 milyon adet BlackBerry satıldı. Genel olarak akıllı telefon satışları da temmuz-eylül aylarında bir yıl önceye göre yüzde 78 artış gösterdi. Nokia ise söz konusu dönemde toplam 26.5 milyon adet telefon sattı.