İlkokulluya basın kartı

Üniversitelerdeki türban serbestisinin, kamuya taşınacağına ilişkin tartışma yaşanırken Basın Yayın ve En...


Üniversitelerdeki türban serbestisinin, kamuya taşınacağına ilişkin tartışma yaşanırken Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) türban açılımı yaptı.
BYEGM, son olarak 2 Haziran 2002'de değişiklik yaptığı Basın Kartı Yönetmeliği'nde esaslı değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle türbanlı fotoğrafın da artık basın kartında kullanılabilmesinin yolu açıldı. Basın kartı başvuru için verilecek vesikalık fotoğraflar için 2002'den bu yana "önden, baş ve yüz açık olarak çekilmiş olması" koşulu aranıyordu. Yeni yönetmelikte ise bu sınırlama kaldırıldı.
Yönetmelikteki diğer bazı değişikler şöyle:
-  Bundan böyle basın kartı alabilmek için en az "ortaöğrenim" değil, "lise" mezunu olmak gerekecek. Ancak getirilen bir geçici maddeyle; 23 Ocak 2011'e kadar başvurmaları koşuluyla, mensuplarına basın kartı verilebilecek bir yayın organında en az 36 ay süreyle çalıştıklarını belgeleyen ve halen çalışan ilkokul mezunu basın mensupları da basın kartı almak için komisyona başvurabilecek.
-  Başbakanlık Müsteşarı tarafından önerilen, basınla doğrudan ilgili 15 görevli yerine artık 25 görevliye basın kartı verilecek.

 

RTÜK uzmanı alacak, grafikere verilmeyecek
-  RTÜK'te, bundan böyle tüm uzmanlara basın kartı verilecek. Daha önce bu hak 55 uzmanla sınırlanmıştı.
-  Artık basın yayın kuruluşlarının ilan ve reklam bölümlerinde çalışan grafiker ve düzeltmenler ise basın kartı alamayacak.
-  Gazeteciler işsiz kalmaları ve durumlarını BYEGM'ye bildirmeleri halinde basın kartlarını 15 ay daha taşıyabiliyordu. Değişiklikle bu süre 18 aya çıkarıldı.