Somut adım yok ama iklim değişti

Başbakan  Erdoğan ve Papandreu'nun iki saatlik görüşmesinden Ege sorununun çözümü için somut bir adım çıkmadı. Liderler arasındaki samimiyet dikkat çekti



Başbakan  Erdoğan ve Papandreu'nun iki saatlik görüşmesinden
Ege sorununun çözümü için somut bir adım çıkmadı. Liderler arasındaki samimiyet dikkat çekti



Yunanistan'ın başkenti Atina'ya beş ay içinde ikinci kez giden Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından birlikte kameraların karşısına geçen ikili, dostluk ve işbirliği mesajları verdi. Papandreu'ya, 'Sevgili dostum Yorgo' diye hitap eden Erdoğan, özetle şunları söyledi:


DAHA ADİL YAKLAŞIM ŞART 
- İklim değişikliği dünyanın ortak sorunu. Ne yazık ki Kyoto Protokolü'ne imza koyanlar dahi burada tam bir işbirliği oluşturmuş diyemiyorum. Daha adil bir yaklaşımı sağlamamız gerekiyor. 

- Terörle ortak mücadeleyi görüştük. Zaten bu konu, sadece iki ülkeyi ilgilendirmiyor, AB üyesi ülkeler terörle mücadelede Türkiye'deki terör örgütünü çok açık ilan etmişlerdi. 

- Kıbrıs ile ilgili gelinen noktayı, bundan sonra neler yapabileceğimizi konuştuk. Tüm görüşmelerden doğrusu bakan arkadaşımla birlikte memnuniyet içerisinde ayrılacağımı özellikle söylemek isterim.

İNŞALLAH İKTİDARIMIZ ÇÖZER
Erdoğan, 'İki ülke arasındaki Ege sorunu, kıta sahanlığı, silahsızlanma ve Ruhban Okulu gibi sorunlarda yumuşama var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: Yetimhaneyle ilgili konuda patrikhaneye devri hususundaki süreç olumlu devam ediyor. Bildiğiniz gibi Sen Sinod Meclisi'ndeki üyelerle ilgili vatandaşlığımıza müracaat eden Metropolitten 12 tanesinin işlemleri tamamlandı. Aynı şekilde Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili de temenni ederiz ki en kısa zamanda bir hukuk çerçevesinde çözümünü inşallah iktidarımız gerçekleştirir.

Hızlı değil sağlam gidiyoruz
''Bölgedeki tehdit ve tehlikelere karşı vereceğimiz mücadele bugün bizi birleştiren unsur'' diyen Yunanistan Başbakanı Papandreu, 'Kıta sahanlığı konusunda yıl sonuna kadar sonuca ulaşılıp ulaşılmayacağı' yönündeki soruya şu yanıtı verdi: 'İstikşafi görüşmelerde yoğunluk gözlenmekte. Hedefimiz en kısa sürede somut sonuç elde etmek. Önemli olan, anlaşmaların ne zaman imzalanacağı değil, kalıcı ve sağlam olmasıdır.'