Ayvalık'ta zeytin hasadı başladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen 6. Zeytin Hasat Günleri, Mutlu köyündeki Nostalji Bahçesi Çiftliği'nde sembolik zeytin hasadıyla başladı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen 6. Zeytin Hasat Günleri, Mutlu köyündeki Nostalji Bahçesi Çiftliği'nde sembolik zeytin hasadıyla başladı.

Ayvalık Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen 6. Zeytin Hasat Günleri kapsamında yapılan etkinliğe; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belde Belediye Başkanı Asım Süer, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Baki Özilhan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ali Nedim Güreli, Edremit Zeytin Borsası Başkanı Tarkan Denizer, üreticiler, sektör temsilcileri ulusal yerel gazetelerin basın mensupları katıldı.

Zeytin Hasadı Günleri kapsamında yapılan sembolik zeytin hasadında klasik ve modern yöntemlerle zeytin toplama gösterildi. Zeytin toplamaya konuklar da eşlik etti. Konuklar, zeytin ağaçlarının altında zeytin ve zeytinyağlarının tadına baktı. Zeytin bahçesinde kurulan sofralarda, Ege müziklerinden örnekler sunulduğu dinletiler eşliğinde Ayvalık'ın ot ve deniz ürünleriyle hazırlanan lezzetlerinden tattılar sunuldu. Bazı kadınlar da zeytin dallarından başlarına taç yaparak, hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Ayvalık Zeytin Hasat Günleri'nin artık geleneksel hale geldiğini belirterek, "Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine oynuyor. 750 bin ton zeytinyağı üretimine soyunan bir ülkeyiz. İç tüketimin artması lazım. Türk halkına zeytinyağını tanıtmak lazım." dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ise, "Dünyada hiçbir maden zeytin kadar değerli değildir. Dünyaca kabul edilen en değerli bir maden bile on yılda tüketilir veya 20 yılda tüketilir. Ama zeytinyağı ve zeytin Türkiye'de yıllık bir milyar dolar katma değer katan bir üründür. Ve tam yıl bin yıldan beri Türk insanının Anadolu insanının hizmetindedir. Ve bundan sonra ölümsüz ağaç olması nedeniyle daha bin yıllar hizmet edecektir. Böyle bir maden yoktur. Mukayese bile kabul edilemez." dedi.

Zeytinyağı üreticisi Hande Yılmaz da, "Bu yıl sektör beklentimizin üstünde iyi geçiyor. Mahsulün iyi olacağını tahmin ediyoruz. Yağışlar bu sene Türkiye genelinde olduğu gibi Ayvalık'ta da tatmin edici idi. O yüzden zeytinyağımızın tadının nefasetinin bu çok iyi olacağı yönünde bir beklentimiz var." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Anadolu Grubu'nun 'Komili' markasıyla yaptığı Ayvalık zeytinyağı üretiminin tedarikçilerine her yıl geleneksel olarak verdiği 'Zeytinyağının Gururları-Komili Özel Ödülü'nün Ayşe Eser Gönenç'e verildiği açıklandı.

Gönenç, plaketini Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan verdi. Ayrıca, Türk Standartlar Enstitüsü'nün (TSE) Ayvalık Ticaret Odası'na verdiği 'ISO 9001-Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ni TSE Bursa Personel Sistem Belgelendirme Müdürü Ömer Eyüpoğlu, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer'e takdim etti.

Daha sonra ise, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZKK) Başkanı Mustafa Tan ile Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın konuşmacı olarak katıldığı "Zeytin altından değerlidir" temasıyla düzenlenen söyleşi yapıldı.

Konuşmacılar, zeytin ve zeytinyağının sağlıklı beslenme konusundaki önemine vurgu yapıp, zeytinlik alanların madencilik işletmelerine açılmaması gerektiğine dikkat çektiler. Ayvalık'ta hizmet veren 16 restoranın deniz ve zeytinyağlı yemeklerinden de örnekler sunuldu. Mutlu köyü halkı tarafından hazırlanan keşkek ve pilav konuklara açık büfe olarak ikram edildi. Konuklar, Ege müziklerinden örnekler dinleyip, Ayvalık lezzetlerini tattılar.

6 Ayvalık Zeytin Hasadı Günleri kapsamında gerçekleşen etkinliklerin sonunda ise "Kırak" adlı müzik grubu ve Tolga Çandar konuklara konser verdi. Konserde konuklar müziğe eşlik ettiler.