Cihaner davasına gazeteciler alınmadı

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında "Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve terör örgütü üyesi olma" iddiasıyla açılan davanı

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında "Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve terör örgütü üyesi olma" iddiasıyla açılan davanın görülmesine Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Basın mensuplarının alınmadığı davada mahkeme, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Erzurum'daki ve Yargıtay'daki davaların birleştirilmesiyle ilgili gerekçeli kararın kendilerine gönderilmediği gerekçesiyle duruşmayı 24 Aralık'a erteledi.

Cihaner ve Erzincan'daki Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede bir numaralı sanık olarak gösterilen ve son YAŞ toplantısında Üçüncü Ordu Komutanlığı görevinden Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 10 kişinin Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki yargılamasına devam edildi.

Duruşmaya, İlhan Cihaner ve avukatı Turgut Kazan, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir, MİT Mensubu Kıvılcım Üçtel, Albay Ali Tapan ile sanık yakınları ve YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu katıldı.

Daha önceki duruşmalar basına açık yapılırken, bu defa salona basın mensupları alınmadı. Konuya ilişkin Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nden herhangi bir açıklama gelmezken, daha önceki duruşmalarda ise duruşmanın başında basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf çekmelerine izin veriliyordu. Basın mensuplarının tüm girişimlerine rağmen içeri alınmadılar. Dairenin, herhangi bir karar almadan duruşmayı basına neden kapattığı da merak konusu.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker'in duruşmayı birleştirme kararının gerekçeli kararının hazırlamadığı ve kendilerine gönderilmediği gerekçesiyle davayı ileri bir tarihe ertelediği öğrenildi. Dava sonrası Cihaner ve avukatından da herhangi bir açıklama gelmedi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasıyla, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de sanıkları arasında bulunduğu Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasının birleştirilmesine karar vermişti.