2 kişinin ölümüne 7 kişinin de yaralanmasına neden olan sürücüye 3 yıl 4 ay hapis cezası

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde işçileri taşıdığı minibüs ile bariyerlere ve aydınlatma direğine çarparak 2 işçinin ölümüne 7 işçinin yaralanmasına ne

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde işçileri taşıdığı minibüs ile bariyerlere ve aydınlatma direğine çarparak 2 işçinin ölümüne 7 işçinin yaralanmasına neden olan sürücü 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

D–100 karayolunun Aşağıdereköy mevkisinde 13 Temmuz da kullandığı minibüs ile orta refüje ve aydınlatma direğine çarparak Murat Bulut (29) ve Gürbüz Turan(31)'ın ölümüne 7 işçinin de yaralanmasına neden olan Ahmet Yaman'ın yargılanmasına Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya tutuksuz sanık Yaman ile avukatı Mahmut Arslan, ölen Gürbüz Turan'ın eşi Sevcan Turan, babası Orhan Turan ile avukatları İlker Başer katıldı.

Katılanlar vekili avukat Başer, C sınıfı ehliyetine sahip olması gereken sanığın olay günü B sınıfı ehliyeti ile yönetimindeki aracı kullandığını belirterek, sanığın servis taşıma ruhsatının da bulunmadığını öne sürdü. Sanığın kaza günü aracıyla 10 kişiyi taşıdığını kaydeden Başer, "Sanık aracında taşıdığı 10 kişiyle birlikte hareket anına kadar piliç yükleme işini yaparak çalışmıştır. Sanık bu yorgunlukla kullandığı araçla yola çıkmış, yolda seyir halindeyken aracın frenine basmasına rağmen el frenini kullanamamıştır. Sanık kusurlu davranışlarla ölümlere ve yaralanmalara sebebiyet vermiştir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Sanık avukatı Arslan ise müvekkilinin kaza öncesinde 10 kişi ile yükleme işi yapmadığını iddia etti. Müvekkilinin yola çıkacağı için geceyi aracında uyuyarak geçirdiğini savunan Arslan, şunları söyledi: "Dosyada buna ilişkin inandırıcı beyanlar bulunmaktadır. İddia olunan C sınıfı ehliyet ağır vasıtalar içindir. Ancak sanığın kullandığı minibüstür. Bu aracı kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterlidir. Ayrıca araçta insan taşıma servis ruhsatının olup olmaması hususu dosyada önem arz etmemektedir. Müvekkilim 90 kilometre hızla giderken önüne köpek çıkmıştır. Böyle durum her araç kullanan kişi için ön görülebilir. Kendisi ani bir refleks göstermiştir. Başka yapabileceği bir şey yoktur. Müvekkilimin olayda kusurlu olmadığı görüşündeyiz. Sanığın beraatını talep ediyoruz."

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan sanık Yaman'ı olayda taksire bağlı kusurunun ağırlığını da dikkate alarak 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığa verilen ceza, duruşmalardaki tutum ve davranışları dikkate alınarak 3 yıl 4 aya indirildi. Sanığın ehliyetinin de bir yıl 6 ay süre ile geri alınmasına karar verildi.

Tavuk çiftliklerinde çalışan işçileri taşıyan Ahmet Yaman'ın kullandığı 34 TC 6236 plakalı minibüs, D–100 karayolu Aşağı Dereköy mevkisinde yoldan çıkarak orta refüje ve aydınlatma direğine çarpmış. Kazada 2 kişi ölmüş sürücüyle birlikte 8 kişi yaralanmıştı.