"Toplumların hafızası kütüphaneler ve arşivlerdir"
Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Kutlu, toplumsal hafızanın kütüphaneler ve arşivler sayesinde kalıcı hale geldiğini belirtt
'Balkan Ülkeleri Arşiv Kaynaklarında Edirne' konulu sempozyum Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi'nde başladı. Sempozyuma TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Kutlu, Genel Sekreter Recep Gürkan, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Ender Bilar ve Balkan ülkelerinden temsilciler katıldı.
TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Kutlu, hafızanın insan değerinin en önemli fonksiyonu ve insanların olgunlaşmasının belirtisi olduğunu söyledi. Toplumsal hafızanın kütüphaneler ve arşivler sayesinde kalıcı hale geldiğini belirten Kutlu, "Yazılı belgeler olmadığı dönemlerde tarihi olaylar hafızalarda kolay kalsın diye şiir şeklinde tutulmuştur. Yazıya geçildiği zamandan toplumların hafızaları arşivlerde saklanmaktadır. Hafızası olmayan insan çok kolay aldatılabilir, yanlış şeyler yapmaya sevk edilebilir, toplumlar da öyledir. Eğer arşivlere ulaşamazlarsa ya da arşivleri çarpıtılmışsa, arşivleri iyi paylaşmazlarsa birbirleriyle, onların kolaylıkla yönlendirilmeleri mümkün olabilir." dedi.
Dünya tarihinde Balkan coğrafyasının başka ülkeler tarafından en fazla karıştırılan bölge olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kutlu, "Dolayısıyla bu toplantıların ve bundan sonra yapılacak çalışmalar, yani arşivleri birbirleriyle paylaşmaları, birbirleri hakkındaki lüzumsuz öngargıları ortadan kaldırıp bu coğrafyada gerçekleşen olayların hakikatini ortaya çıkaracak ve dolayısıyla kalıcı bir barışa sebep olacaktır. Bu yüzden bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Ender Bilar ise Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yapmış önemli bilim ve kültür şehri olan Edirne'nin İstanbul başkent olduktan sonra da bulunduğu coğrafyada önemli bir idari merkez olmaya devam ettiğini kaydetti. Şehrin Balkan coğrafyası milletlerinin ve kültürlerinin buluşma noktası özelliğini sürdürdüğünü dile getiren Bilar, "Üniversitemizin eğitim misyonu dışında kendi bölgesine yönelik üstlendiği görevlerinden birisi de kendi ve yörenin kültürel mirasına ve geçmişen sahip çıkmak atalarımızın bizlere emanet ettiği geçmişe ait, bilgi ve belgeleri ortaya çıkartmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bu açıdan bakıldığında arşivler tarihin gerçekler ışığında aydınlatılması ve yeniden yorumlanması açısından önem taşımaktadır. Bu bir çalışmaya en güzel örnek üniversitemiz yayınlarından çıkan Edirne biblografyası isimli kitaptır. Bu kitapta 2 bin 643 makale, 677 kitap, 349 süreli yayın, 501 tez olmak üzere toplam 4 bin 170 adet bilgi derlemesi yer almıştır." diye konuştu.