TBMM Başkan Vekili Pakdil: Yazıcıoğlu'yla ilgili hukuk sistemi içinde hakikat ortaya çıkacaktır
TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterine karbon monoksit gazı verildiğiyle ilgili adli tıp raporu hakkında, "Hukuk
Pakdil, üniversitelerde yaşanan başörtüsü problemiyle ilgili olarak da "Zaten yasalarda olmayan bir yasak olduğu görülüyor. Evrensel insan hakları çerçevesinde bu sorunun çözülmesini bekliyoruz." diye konuştu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından organize edilen 'Maliye Politikasının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü' konulu sempozyuma katılmak üzere Sivas'a gelen TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.
Helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin içinde bulunduğu helikoptere karbon monoksit gazı verildiği yönünde adli tıp raporunun hatırlatılması üzerine Pakdil, konunun araştırıldığını söyledi. Meclis'in araştırma komisyonlarıyla konuyu başından beri araştırdığını belirten Pakdil, Pakdil, "İlk komisyon içerisinde görüşülemeyen bir kısım görevler ya da kendisini bu işle ilgili gören insanlarla ilgili görüşmeler tamamlandı, raporlar teslim edilecek. Bu hususta üniversitelerden de görüşler alındı." dedi. Araştırmanın adli boyutu olduğunu da kaydeden Pakdil, Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu tamamlandıktan sonra adli sürecin hızlanacağını söyledi. Pakdil, şöyle dedi:
"Buradaki bilinmesi gereken husus şudur; eldeki bilgi ve belgeler değerlendirilecektir. Hakikata da o anlamda ulaşılacaktır. Burada helikopterden kaynaklanan bir sıkıntı mı söz konusudur, yoksa pilotun kendi cesaretiyle bir pilotaj hatası mı söz konusudur, hususlarında teknik bir takım kişilerin değişik görüşleri var. Ama bütün bunlar derlenip toplanıp konu bir hakikata ulaşacaktır."
TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Eşref Bitlis'in ölümleriyle ilgili de aileleri, yakınları ya da ilgili kişiler tarafından ortaya atılan görüşler ışığında Yazıcıoğlu'nın ölümü meselesinin de toplumun gündemine tekrar geldiğini söyledi. Pakdil, "Türkiye'de bir hukuk sistemi içinde bunların hepsi araştırılacaktır. Bilindiği üzere savcılıklarla ilgili kişilerin hem ailelerinin hem diğer kişilerin görüşlerine başvurdu. Şu anda peşin hükümleri vermek doğru olmaz. Ama bunlar nihayetinde elde bilgi olarak duruyor. Hepsini birlikte değerlendirip hep beraber göreceğiz. Ama hakikat her neyse kaza mıdır, pilotaj hatası mıdır, helikopterle ilgili bir husus mudur onlar açığa çıkacaktır." diye konuştu.
Siyasi partiler arasında görüşülen üniversitelerdeki başörtüsü sorunuyla ilgili de TBMM Başkan Vekili Pakdil, başörtüsü probleminin yıllara dayanan bir sorun olduğunu belirtti. Başbakan ve siyasi partilerin problemi çözüme ulaştırma yönünde bir niyetleri olduğunu ifade eden Pakdil, siyasi partiler arasında devam eden görüşmeleri 'bu sorun Türkiye'nin gündeminden kalksın' anlamında çalışmalar olduğunu söyledi. Pakdil, "Bunlar doğal olan çalışmalardır. Çünkü nihayetinde milli iradenin temsil edildiği yerler Meclis'tir. Ümit ediyorum ki inşallah bu konularla ilgili hayırlı bir neticeye varılır ve Türkiye de yıllardır görüşülen bir sorunu böylece aşmış olur." dedi.
Muhalefetin tutumuyla ilgili bir soruyu ise TBMM Başkan Vekili Pakdil, şunları ifade etti: "Sorunun sana göre ya da bana göre diye bir çözümü yok. Evrensel hukukun ve insan haklarının gereğini yerine getirmek herkesin görevi. Zaten yasalarda olmayan bir yasaklamanın söz konusu olduğunu görüyoruz. Ümit ederiz ki çözülür. Çünkü herkesin bu konuda açık bir irade beyanı var. 'Çözelim' diyorlar. Çözelim deniyorsa da çözülsün yani."
TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, açıklamalarının ardından protokol üyeleriyle vedalaşarak, kara yoluyla Kayseri'ye hareket etti.