Kültür Havuzu Açıldı

Konya'da, Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska'nın tasarladığı havuz törenle açıldı.

Türkiye ile Avrupa arasındaki diyalogun sanat ve kültür aracılığıyla güçlendirilmesini hedefleyen, "Benim Kentim" projesi kapsamında Hükümet Meydanına yapılan, Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska'nın Konya için tasarladığı Türkçe, Osmanlıca ve Almanca alıntı yazıların yer aldığı havuz açıldı.
Açılışa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yurt dışından gelen konuk gazeteciler ve Konyalılar katıldı.
Törende konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, barışın dünyada kalıcı olabilmenin yolu olduğunu belirterek, "Din, dünya kültürünü oluşturan öğelerden biri. Dinlerin hepsi barışı çağırıyor. Sanatçıların barışa olan bakış açısı toplumun gidiş açısından önemli. Bu proje sayesinde Konya'dan tüm dünyaya yükselen barış mesajının hedefine ulaşmasını temenni ediyorum" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, Konya'nın Hz. Mevlana'nın öğretileri doğrultusunda tüm dünyayı kuşatan anlayışa sahip bir şehir olduğunu söyledi. Kentlerin tarihi ve kültürel farklılıklarıyla ön plana çıktığını, bu değerler korunarak barış ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Başkan Akyürek, Konya'nın barışa ve projeye katkı sağlayacağını kaydetti.
"Benim Kentim" projesine destek verenler arasında yer alan Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, küreselleşme sürecinde kentlerin kişiliksiz hale getirildiğini savundu. Prof. Dr. Aktay, bütün kentlerde aynı hayat tarzlarının yaşanmasının ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, farklı hayatların ve kişilerin kentlerin içerisinde bulunması gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska, 70 yıl önce ölen felsefeci Walter Benjamin'in, ''Çevirmenin Görevi'' denemesinin Osmanlıca, Almanca ve Türkçe çevrisinin ilk kopyasını, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'a hediye etti.
Proje kapsamında çekilen ''Walter Benjamin Konya''da isimli sessiz film gösteriminin ardından havuzun açılışı yapıldı. Joanna Rajkowska'nın tasarladığı ve felsefeci Walter Benjamin'in ''Çevirmenin Görevi'' isimli denemesinden seçtiği alıntının Osmanlıca, Türkçe ve Almanca yazılı olduğu mermer sığ havuzda su hafif bir girdapla dönerek akıyor.