Koç'tan Petkim'e 7 milyon dolarlık sistem

Petkim, Koç Holding şirketlerinden KoçSistem desteğiyle Kuramsal Kaynak Planlama (ERP) Projesi'ni hayata geçirdi. 7 milyon dolarlık yatırımla Petkim'i

Petkim, Koç Holding şirketlerinden KoçSistem desteğiyle Kuramsal Kaynak Planlama (ERP) Projesi'ni hayata geçirdi. 7 milyon dolarlık yatırımla Petkim'in 22 birimi, 13 modülle birbirlerine teknolojik olarak bağlandı. 13 ayda tamamlanan projeyle Petkim'in, hammadde stoklarından faturalandırmaya kadar bütün birimleri birbirine entegre hale geldi. Sistem, sekiz ayda kendini amorti edecek.

ERP Projesi'nin hayata geçirilmesi dolayısıyla Aliağa'daki Petkim tesislerinde düzenlenen törene Socar Turcas CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ve Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu katıldı. Törende konuşan CEO Yavuz, Petkim'in 2004 yılında başlattığı dönüşüm sürecinin eksik bir fotoğrafının bu yatırımla tamamlandığını söyledi. Dünyada birçok petrokimyacının, rekabet edemediği için sektörden çekildiğini vurgulayan Yavuz, kendilerinin bu sistemle rekabet güçlerini yükselttiğini açıkladı. Petkim'in daha verimli ve rekabetçi olmak için 6 yıldır dev adımlar attığını dile getiren Kenan Yavuz, "Enflasyonun ve faizlerin düştüğü, değerlenen Türk Lirası ve sıfırlanan gümrük vergileri nedeniyle ithalat baskısının arttığı bir dönemde ayakta kalmayı başardık. Hayal ettiğimiz projelerin hepsini, Allah'a şükür gerçekleştirdik." şeklinde konuştu. Yavuz, hayata geçirdikleri projenin Petkim'in yaşadığı dönüşümün bir özeti olduğunu anlattı. Sistem sayesinde maliyetlerinin aşağı çekileceğini ifade ederek, "Şimdi yapmamız gereken birçok iş var. Petkim yarımadasında rafineri kurma sürecini başlattık. 2015'te kuracağımız rafineriden sondra ikinci petrokimya ünitesini de planlıyoruz. Kafamızda en az 200 proje var. Petkim gibi 2040 yılını konuşan başka şirket yok." dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Koç ise Türkiye'nin rekabetçilikte dünyada 61. sıradan 15. sıralara gelmesi gerektiğini belirterek, bunun yolunun teknolojiyi daha iyi kullanmaktan geçtiğini söyledi. Koç Holding'e bağlı Tüpraş ile Petkim'in yer aldığı yarımadanın Türk ekonomisi için önemine dikkat çeken Koç, daha çok Tüpraş ve Petkim gerektiğini ifade etti. Ali Koç, "Vehbi Koç'un dediği gibi en önemli sermaye insan gücüdür. Bu proje bizim için çok önemli oldu. Hiçbir projemizde bu şekilde bir liderlik ve inanç yaşamadık." diye konuştu. Türkiye ekonomisinin rekabetçilikte olması gerektiği yerde bulunmadığını belirten Koç, "Biz doğru yerdeyiz. Teknoloji olmadan olmuyor. Türkiye'nin gözbebeği bir şirkete rekabet gücü kazandırmaktan gurur duyuyoruz. Birleşmiş Milletler'in kuruluşundan bu yana ülkelerin yüzde 75'i değişmiş. Önemli olan, başarıyı da sürekli kılmak." dedi.

Petkim Genel Müdürü Öztürk de dünyadaki her petrokimya üreticisinin rakipleri olduğu bilinciyle çalıştıklarını belirterek, "Amacımız, mükemmellik yolculuğuna devam etmek ve büyümek. Bu yatırım, rekabet açısından büyük faydaya dönüşecek. Petkim, daha rekabetçi ve entegre bir yapıya kavuşacak." şeklinde konuştu.

Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Nalbantoğlu ise Türkiye'de birçok şirket ayrı teknolojik alt yapıları birleştirmeye çalışırken Petkim'in bütünleşik bir teknolojik alt yapıya geçmesinin büyük cesaret olduğunu söyledi. Nalbantoğlu, projeyi tamamlamak için dünyanın etrafında 25 kere dönmüş kadar yol yaptıklarını kaydetti: "Böyle bir proje 3-3.5 yılda tamamlanırken Petkim'de bunu 13 ayda başardık. Bundan sonra Petkim, çok daha rekabetçi bir şirket olacak." İzmir'de yeni projeler yapmak istediklerini kaydeden Mehmet Nalbantoğlu, Ege Bölgesi'nde daha büyük projelere talip olduklarını söyledi.

'TÜPRAŞ NAFTA VERMİYOR, BORULAR BOŞ'

Petkim'in ERP Projesi'nin ilk uygulamasında, cep telefonuyla fabrikanın hammadde ve ürün stoklarına bakıldı. Genel Müdür Hayati Öztürk, Koç Holding şirketi olduğu için Tüpraş'a atıfta bulunarak, "Tüpraş nafta vermiyor, borular boş." esprisi yaptı. Öztürk, CEO Kenan Yavuz'un en çok Petkim'in nakit akışını merak ettiğini söyledi. Yavuz ise, "Bir sürü tablo var ama paranız varsa işleriniz iyidir, paranız azalıyorsa kötüdür." dedi.