"Havayı kirleten yakacak almayın"

Yaklaşan kış mevsimi öncesi, hava kirliliğine neden olduğu için yasaklanan yakacak ürünlerinin alınmaması gerektiği, söz konusu yakıtların gerekli ısı

Yaklaşan kış mevsimi öncesi, hava kirliliğine neden olduğu için yasaklanan yakacak ürünlerinin alınmaması gerektiği, söz konusu yakıtların gerekli ısıyı sağlamadığı gibi cezai işlem uygulandığı için maddi külfeti beraberinde getiridiği belirtildi.

Malatya Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, İl Mahalli Çevre Kurul kararı çerçevesinde kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük yakıtların kent merkeziyle birlikte Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri ile Dilek, Hanımınçiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt, Şahnahan, Hatunsuyu, Hasırcılar, Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca beldelerinde satışının yasak olduğu hatırlatıldı. Söz konusu yakacakları satan, depolayan ve satın alanlarla ilgili yasal cezai işlem uygulandığı anlatılan açıklamada, şöyle denildi: "Belirtilen yakacak ürünlerinin kükürt oranı yüksek olup, kalori değeri düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olmaktadır. Çeşitli yollarla elde edilen ham petrole yine ucuz motorin ilave ederek inceltilen yakıtlar kalorifer yakıtı adı altında satılmaktadır. İstenilen özelliklere uymayan, bünyesinde çeşitli patlayıcı, ince gazlar ve LPG ihtiva eden bu yakıtların kalorifer yakıtı olarak kullanılması can ve mal kaybına sebep olmasından dolayı yakıt alırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Düşük vasıflı fuel-oillerin satın alınıp kullanılması ile doğacak kayıplar, kış aylarında havaların soğuması ile katılaşarak yakıt tankının dibine çökmesi ve sistemi tıkaması gibi birçok problemlere sebep olmaktadır. Kükürt ve kurum oranı yüksek fuel-oil'lerin yanması esnasında çevreyi ve havayı aşırı derecede kirletmektedir."

Yakacak alırken birtakım kontroller yapılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Fuel-oil getiren, satan firmalardan her yakıt dolu tanker için fatura ve irsaliye belgesi istenilmesi ve yapılan kontrollerde bu belgelerin hazır bulundurulması zorunludur. Kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük kömürlerden yanma sonucu oluşan ısı değeri düşük olduğundan ısınmada parasal açıdan herhangi bir avantaj olmadığı gibi, bacalarda kurum yapma oranı ile kül atığı fazla olan bu kömürler vatandaşlara fazladan yük getirecektir. Kömür torbaları üzerinde; kömürü üreten ve satışa sunan firma ismi, adresi gibi bilgilerin olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kömür torbaları üzerinde yazan ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından vatandaşlar kömür alırken tartarak alım yapmalıdır. Ayrıca ayaküstü satış yapan kişilerle alışveriş yapılmamalıdır." uyarısı yapıldı.