Gül: Ülkenin şeffaflığı ancak basınla olur
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğünün bir ülkenin aynı zamanda itibarıyla ilgili bir konu olduğu...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğünün bir ülkenin aynı zamanda itibarıyla ilgili bir konu olduğunu belirterek, gazetecilere açılan davaların çelişkili olduğunu söyledi. Gül, "Bir ülkenin şeffaflığı, bir ülkede yanlışların ifade edilebilmesi, bir ülkede aynı zamanda kontrol mekanizması açık toplumlarda basın vasıtayla olur" dedi.
Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonu 31. Başkanlar Konseyi Toplantısı ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Ödül törenine katıldı ve basın özgürlüğü konusunda mesajlar verdi.
Demokrasilerin vazgeçilmez prensiplerinden birinin hür basın olduğunu söyleyen Gül, basın özgürlüğü konusunda bazı şikayetler ve eksiklikler olduğunu dile getirdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle son dönemde gördüğüm, dikkatimi çeken ve benim de dikkat çektiğim konu, gazeteciler hakkında çok sayıda dava açılması ve bu davaların çelişkili şekilde açılmasıdır. Eminim ki mahkeme safhaları geldiğinde bunların hepsi düzeltilecektir. Basın özgürlüğü bir ülkenin aynı zamanda itibarı ile ilgili bir konudur. Bir ülkenin şeffaflığı, bir ülkede yanlışların ifade edilebilmesi, bir ülkede aynı zamanda kontrol mekanizması açık toplumlarda basın vasıtayla olur. O açıdan Türkiye'de basın özgürlüğüne hepimiz olağanüstü değer veriyoruz. Şüphesiz ki bu özgürlüğün yanlış şekilde istismar edilmesini önlemek de bütün bireylerin hakkıdır. Şiddet söz konusu olmadığı sürece her türlü fikir bir ülkede konuşulabilmeli ve paylaşılabilmeli. İnsanlar en aykırı fikirlerini
bile şiddet içermemek şartıyla konuşabilirler. Hepimiz yeteri kadar olgunuz, neyin doğru neyin yanlış olabileceğini ayırt edebilecek durumdayız."
Yerel basın birleşsin
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son dönemde basının "sahiplik" açısından çeşitlendiğini belirterek, ulusal basının yanı sıra yerel basının da son dönemdegüçlendiğini söyledi. Gül, güçlü yerel basının da demokrasi açısından kriter olduğunu ifade ederek, yerel basının güçlendirilmesinin hükümet politikalarıyla desteklenecek bir konu olduğunu vurguladı.
Yerel basının imkanlarını ve standartlarını yükseltmesini isteyen Gül, "Yerel basını zayıflatan unsurlardan birisi, nüfusla mukayese ettiğinizde çok sayıda gazetenin olması. O bakımdan gönüllü olarak birleşmeniz sizleri güçlü kılar. Burada bir zorlama söz konusu olamaz tabii ki" dedi.
'Almanya hep ahde vefalıdır 'Cumhurbaşkanı Gül, memleketi Kayseri'de dün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'u ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ağırladı.. Gül ve Wulff daha sonra Türk-Alman İş Forumu toplantısına katıldı. Wulff, yaptığı konuşmada, vize konusundaki yakınmaları dinlediğini ve bir çözüm bulacaklarını söyledi. Wulff şöyle devam etti: "Siz olağanüstü bir hızla AB standartlarına uyumlu hale geliyorsunuz. Kriz döneminde de başarılı oldunuz. Vize konusunda kolaylık, çifte vergi, serbestlik için uğraşıyoruz. " Başbakan Merkel'in imtiyazlı ortaklık önerisine gönderme yapan Wulff, "Bazı siyasetçilerin sözlerine karşı Almanya,?Türkiye'ye hep ahde vefalıdır. Almanya'nın AB desteğinin devam etmesini bekliyoruz. Güçlü Türkiye, AB ve komşularını lehinedir" diye konuştu.
Basın özgürlüğünde sınıfta kaldık
Uluslararası sivil toplum kuruluşu "Sınır Tanımayan Gazeteciler", bu seneki ülkeler arası basın özgürlüğü sıralaması ve raporunu yayınladı. 178 ülkedeki basın özgürlüğünün değerlendirildiği sıralamada Türkiye 138'inci sırada yer alırken, birinci Finlandiya, sonuncu ise Eritre oldu. Türkiye'nin geçen yıl 122'nci sırada yer aldığı araştırmanın raporunda ise "Avrupa'nın kapısında duran Türkiye'nin yaşadığı düşüş, gazeteciler hakkında açılan davalar ile mahkûm edilen gazetecilerin sayısının artmasından kaynaklanıyor" yorumu yer aldı. Raporda, tutuklanan gazeteciler arasında çok sayıda Kürt kökenli veya Kürt meselesi ile ilgilenen gazeteci bulunduğu vurguladı. Rapora göre gazeteciliğin 2010 yılında en zor icra edildiği ülkeler Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Somali, Meksika, Burma ve İran oldu.