Füze sınavında Türkiye kartı

Lizbon zirvesi öncesi ABD'nin füze savunma sistemi girişimleri hız kazanırken, Guardian gazetesi, Obama yönetiminin, Türkiye'den alacağı desteğe karşı, AB'den Ankara'ya müzakere yollarını kolaylaştırmasını isteyeceğini yazdı.

ABD'nin füze savunma sistemi için NATO ülkelerinden destek alma çabası devam ederken, Avrupa'nın güvenliği için iki kilit ülke olan Türkiye ve Rusya'nın önemi gün geçtikçe artıyor. İngiliz The Guardian gazetesi "ABD'nin füze savunma sistemi, AB-NATO tansiyonunu artırabilir" başlığında verdiği haberde, önümüzdeki ay Lizbon'da yapılacak NATO zirvesi öncesi füze planının olası yansılamları masaya yatırıldı.

Simon Tisdall'ın imzasıyla yayımlanan haberde Lizbon zirvesi öncesi Barack Obama yönetiminin Türkiye üzerindeki baskılarını artırdığını yazan gazete, analist Sertaç Aktan'ın "Ankara sınırlı işbirliği önererek, karşılığında da ABD'nin Fransa ve Almanya üzerinde Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki baskısını artırmasını sağlayabilir" yorumuna yer verdi. Buna göre, NATO zirvesinden sonra yapılacak ABD-AB zirvesinin bir numaralı gündem maddesi Türkiye'nin AB üyeliği olacak. Diğer taraftan Rusya da AB ile daha yakın bir savunma işbirliği isteği doğrultusunda füze kalkanı tartışmalarını yakından izliyor.
Kaynak: İHA