Devrim yapacaklardı 'total'li eve döndüler

Galatasaray Başkanı Adnan Polat tarafından 'Devrim yapmak üzere' getirilen Hollandalı Frank Rijkaard-Johann Neskeens ikilisi Türkiye'de bir buçuk sezonu bile dolduramadılar.



İSTANBUL / SPOR SERVİSİ
2009-2010 sezonunun sekizinci haftasından itibaren kamuoyunda oluşan baskı nihayete erdi ve Galatasaray ile Hollandalı teknik direktörü Frank Rijkaard’ın yolları ayrıldı. Böylelikle Türkiye liglerinden Fenerbahçe’de görev yapmış Guus Hiddink ve İstanbulspor’u çalıştırmış Leo Beenhakker’den sonra bir Hollandalı daha geçmiş oldu.
Hafta sonu Ankaragücü karşısında alınan 4-2’lik mağlubiyetle bu sezon ligde 8 maçta 4 galibiyet-4 mağlubiyetlik performansın oluşması Sarı-Kırmızılı yönetimi harekete geçirip radikal kararların alınmasına neden olmuştu. Galatasaray Kulübü dün resmi sitesinden Rijkaard’ın görevine son verildiğini şu ifadelerle duyurdu: “20 Ekim 2010 tarihi itibarıyla teknik direktörümüz Frank Rijkaard, antrenörümüz Johan Neeskens ve yardımcılarıyla yaptığımız karşılıklı görüşme sonucunda yollarımızı ayırma kararı vermiş bulunuyoruz. Tecrübe ve birikimini bizimle paylaşmaktan kaçınmayan Frank Rijkaard’a, Galatasaray’a verdiği emek ve mesaisi için teşekkürü borç biliriz.” Frank Rijkaard’ın yardımcısı Johan Neeskens için de benzer ifadeler kullanıldı.
Futbolculuğu döneminde Hollanda Milli Takımı’nın yanı sıra Ajax ve Milan formasıyla yaşadığı ulaşılmaz başarılarla beraber Barcelona’yı çalıştırdığı zaman da Avrupa’nın zirvesine yerleşen Frank Rijkaard Türkiye’de bu künyeye uygun saygıyı hiçbir zaman göremedi. 2008 yazında Barça’dan ayrıldıktan sonra 1 yıl boşta kalıp 2009-2010 sezonunun başında Sarı-Kırmızılıların başına geçen Hollandalının Türkiye karnesi pek de iç açıcı olmadı. Geçen sezona deyim yerindeyse ‘fırtına gibi’ bir başlangıç yapan Rijkaard’ın Galatasaray’ı 7. haftada Eskişehirspor’la 1-1 berabere kalmasının ardından düşüşe geçmiş ve eleştiri okları Galatasaray-Rijkaard evliliği dün sona erene kadar aralıksız sürmüştü. Sarı-Kırmızılılar Rijkaard-Neeskens ikilisiyle geçen sezonu ligde şampiyon Bursaspor’un 11 puan gerisinde üçüncü olarak tamamlamıştı.

Karpaty maçları yaktı
Yeni ümitlerle başlayan 2010-2011 sezonu ise başarısız sonuçlarla bu noktaya geldi. Karpaty Lviv’e elenerek Avrupa macerasını başlamadan sonlandıran Galatasaray, ligde de an itibarıyla 8 maçta topladığı 12 puanla (4 galibiyet) lider Bursaspor’un 8 puan gerisinde 9. sırada yer alıyor. Ve bu tablo içerisinde hafta sonu Kadıköy’de Fenerbahçe’yle oynayacağı derbi maçı bekliyor.

Gidişi daha çok kazandırdı!
Frank Rijkaard, göreve gelişiyle hiç etkilemediği Galatasaray’ın borsadaki hisselerini ayrılırken uçurdu! 5 Haziran 2009’da Galatasaray’a resmi imzayı attığında Galatasaray Sportif Sınai ve Yatırımlar AŞ’nin İMKB’de işlem gören hisseleri 116 TL’den 118 TL’ye yükselmişti. Pek kayda değer olmayan bu artışta Rijkaard’dan ziyade piyasalardaki olumlu hava etkiliydi. Ve dün... Rijkaard’ın ayrılmasıyla birlikte 355 TL seviyesinde olan hisseler, açıklamanın ardından hızlı artışa geçti. Galatasaray Sportif hisseleri ilk seansı yüzde 5.63 artışla 375 TL’den kapattı. Galatasaray hisseleri günün tamamını ise yüzde 3.5 primle (12.5) 367.5 TL seviyesinde tamamladı. Hisselerin günlük yükselişi ise seans içerisinde yüzde 7’yi aştı.