Bursa-hessen Kardeşliğine Doğru

Bursa ile Almanya'nın Hessen eyaleti arasında kardeşlik ve işbirliği protokolü imzalanıyor

Bursa ile Almanya'nın Hessen eyaleti arasında kardeşlik ve işbirliği protokolü imzalanıyor. Hessen ve Bursa arasında her alandaki ilişkilere güç kazandıracak protokolün imzalanmasından sonra Brüksel'de Bursa bürosu açılacak. Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn, parlamentolarının Bursa ile iş birliği yapılmasına destek verdiğini belirtirken, Vali Şahabettin Harput, iki ülkenin zengin potansiyeliyle iş birliğinin artacağını söyledi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Almanya'nın Hessen eyaleti ile Bursa arasındaki iş birliği protokolünü bugün İstanbul Conrad Otel'de Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un iştirakiyle imzalanacağını açıkladı. Almanya'nın en zengin ve siyasi açıdan güçlü bölgelerinden biri olan Hessen'in Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Jörg-Uwe Hahn'ın başkanlığındaki heyetle Bursa'da Marigold Otel'de toplantı düzenleyen Harput, 1971 yılından bu yana devam eden Hessen-Bursa iş birliğinin çok daha güzel noktalara taşındığını dile getirdi.
Harput, Bursa ve Hessen'in pek çok yönden bir birine benzediğini kaydetti. Kardeşlik ve iş birliği antlaşmasının imzalanmasının ardından iki ülke arasındaki potansiyelin daha da artacağını vurgulayan Harput, "Zaten 1971 yılında beri Hessen ve Bursa arasında iş birliği ilişkimiz mevcuttur. Bu imzalayacağımız protokol ile ekonomik, sportif, kültürel, turizm ve öğrenci mübadelesi gibi alanlarda çok daha güçlü bir iş birliğine gitmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hessen Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn ise, uzun süreden beri Darmstadt ile Bursa arasında iş birliğinin sürdüğünü hatırlatarak, Hessen eyaleti ile Bursa arasındaki protokolün büyük anlam taşıdığını ifade etti. Hahn, "İlk defa ilk defa bir Fedaral Alman eyaleti böyle bir protokole imza atıyor. Sadece Bursa değil, Bursa bölgesinde olan Eskişehir, Bilecik de bu kardeşliğe dahil ediliyor. Hessen eyaleti Bursa ile imzaladığı protokolün benzerini Avrupa'nın 3 farklı ülkesiyle de imzaladı. Bunlar Fransa, İtalya ve Polonya'dır. Bu bölgesel ortaklıklar, insanların bir araya gelmeleri, bi rbirleriyle görüşmeleri, hata bir birlerini çok daha iyi tanımalarını sağlamaktadır. Öğrenci mübadelesi de yapılacak. Bugün sanayi ve ekonominin temsilcilerinin de aramızda olmasından dolayı kendilerinden sonsuz teşekkür ediyorum. Hedefimiz, her alanda iş birliğini sağlamaktır" diye konuştu.
BRÜKSEL'E BURSA BÜROSU
Hessen eyaletinin Brüksel'de bir binasının olduğunu söyleyen Hahn, Bursa için müjdeli bir haber verdi. Hahn, "Eyaletimizin 3 bölgesel ortaklığı var. Bu çalışmalarımız için Brüksel'de ayrıca bir binamız bulunuyor. Çalışmalar oradan yürütülüyor. Yaklaşık bir ay zarfında Burüksel'de Hessen eyaletinin bölgesel çalışmalar için ayırmış olduğu binada Bursa için de bir yer açmak istiyoruz. Bu bir ay içinde gerçekleşecektir" şeklinde konuştu.
Eyalet hükümeti olarak Türkiye'ye AB yolunda destek verdiklerini vurgulayan Hahn, bu süreçte yapılan çalışmaları sadece hükümetlere ve yürütmeye bırakmamak gerektiğini kaydetti. Bu çalışmaları bu protokolle gerçekleştirebileceklerinin altını çizen Hahn, "Biz bu çalışmaları birlikte sürdürebileceğimiz düşünüyoruz. Bizim federal eyaletimiz Hessen'de Bursa ile yapılacak olan bu protokol kararını bütün parlamontalar oy birliği ile aldı. Üyelerin tamamı onayladı. İstanbul'da resmen imzalanacak iş birliği protokolünden sonra eminim ki Hessen ve Bursa'da kutlamalar gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, bursalı sanayici ve işadamlarına Hessen eyalet meclisinde fahri üyelik verilmesini talep etti. Hessen Eyaleti Avrupa Komisyonu Başkanı Alois Lenz, bunun için çalışma başlatacaklarını belirtti.
FRANKURT'A UÇAK SEFERLERİ BAŞLIYOR
Hahn, Lufthansa'nın Bursa'dan Frankurt'a direkt uçuş yapılması için kendilerine talep geldiğini kaydetti. Hahn, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Frankurt Havaalanı'nda kapasite son noktasına kadar kullanıldığı için bazı zorluklar yaşanıyor. Bu kapasite darlığını açabilmek için bir şirket havaalanında yeni bir pist inşa ediyor. Dolayısıyla kapasite artacaktır. Frankfurt Havaalanı'nda kapasite artırılmasıyla 2011-2012'de direkt olarak Frankfurt'tan Bursa'ya uçuşlar yapılacak".