Kılıçdaroğlu'dan Ergin'e: 'Vekil bile olamazsın'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK seçimlerini, "Yargıda tuz koktu. Bunu kimse kaldıramaz" sözleriyle eleştirdi, "HSYK Adalet Bakanlığı'nın yan kuruluşu haline geldi" dedi. Adalet Bakanı'na, "Uygar toplumda bakan değil milletvekili bile olamazsın" diyen Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı da hedef aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK seçimlerini, "Yargıda tuz koktu. Bunu kimse kaldıramaz" sözleriyle eleştirdi, "HSYK Adalet Bakanlığı'nın yan kuruluşu haline geldi" dedi. Adalet Bakanı'na, "Uygar toplumda bakan değil milletvekili bile olamazsın" diyen Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı da hedef aldı. Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, bazı il başkanları, sanatçılar, aydınlar, yazarlar ile yaptıkları toplantıda Türkiye'yi, dünyayı ve CHP'yi görüştüklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, geçen hafta sınır ötesi operasyonlarla ilgili yapılan kapalı oturumun AK Parti'nin istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, gazete haberlerindeki bilgilerin içeriğinin bile, Hükümetin kapalı oturumda
anlattıklarından daha dolu olduğunu söyledi.

"Bu kadar boş, bu kadar sığ bir kapalı oturumu ilk kez dinliyorum" diyen Kılıçdaroğlu, "AKP'nin gerçekleri ve bizim konuşmalarımızı kamuoyundan gizlemek için, takiye yöntemi ile kapalı oturum istediğini hemen anladık" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kapalı oturum sırasında bir grup başkanvekilinin Twitter'dan mesaj gönderdiğini, bazı AK Parti'li milletvekillerinin de kuliste maç izlediğini anlattı.

HSYK seçimleri

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine de değindi.

AK Parti'nin HSYK'yı çalıştırmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, bir yargıcın, "üzerimde kurumsal baskı var" diyerek görevinden ayrıldığını ifade ederek, "Başbakan'a 'o yargıca kurumsal baskıyı kim yaptı?' diye sorduk, Başbakan'dan ses var mı, tık yok, işine gelmiyor. Burada bağıramaz, çağıramaz. Sen hukukun üstünlüğü diye meydanlara çıkmadın mı? O yargıca baskı yapanı bulmak senin görevin değil mi?" dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin "yargı bağımsızlığını getiriyoruz' diyerek Anayasa değişikliğini getirdiğini söyledi. Brüksel'de, değişiklikleri destekleyen Avrupa'ya "bunlar reformsa önce siz uygulayın" dediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yargıyı yürütmenin emrime vermek ne zamandan beri reform oldu?" diye sordu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğinden sonra HSYK'ya bakan ve müsteşarın yanı sıra, Müsteşar Yardımcısı ve Personel Genel Müdürü'nün de girdiğini söyledi.

"Ali Dibo'cudan Adalet Bakanı olur mu?"

Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK üye seçimlerine ilişkin olarak "sınav yapıp yargıç alanların seçimlere girerek bu yargıçlardan HSYK üyeliği için kendisine oy vermelerini istemesinin ahlaki olmadığını" savundu.

Deniz Feneri davasının savcısının da HSYK üyeliğine seçildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Düşünün Almanya ikinci Deniz Feneri davasını açmak üzere biz hala birincisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bundan sonra da herhalde daha da zor işimiz ama takip edeceğiz. Bizi yıldıramazlar. Sonuna kadar takip edeceğiz. Aydınlığa çıkıncaya kadar takip edeceğiz. AKP bütün baskısını yapsa da sonuna kadar takip edeceğiz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı bürokratlarının HSYK'da yerini almasıyla kurulun Adalet Bakanlığı'nın yan kuruluşu haline geldiğini iddia etti.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hep Adalet Bakanı'yla konuşursanız size gerçek bilgileri vermezler. Zaten bu ülkenin talihsizliği ne? Ali Dibo'cudan Adalet Bakanı olur mu? Biz bunları söyleyince kızıyorlar. Niye kızıyorsunuz? Hatay'da gittin ihale dağıtımında kendi el yazınla yazdın senin milletvekilin aynı partiden arkadaşın götürdü notere onaylattı bunu. Sen uygar bir toplumda Adalet Bakanı değil milletvekili olamazsın."

"Listeyi hazırlayanlardan hesap soruyor musun?"

Kılıçdaroğlu, HSYK seçimlerine Adalet Bakanlığı'nın müdahale ettiğinin ortaya çıktığını iddia ederek, kimsenin birbirini kandırmaya çalışmaması gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Sadulluh Ergin'in, Bakanlığın listeyle seçimlere müdahale ettiği iddialarına ilişkin olarak "Liste iddiası seçim iradesine saygısızlık" dediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini "Seçim iradesine saygısızlık olan o listeyi hazırlamaktır Sayın Bakan. O listeyi hazırlayanlardan sen hesap soruyor musun? Sen zaten listeyi hazırlayanların başındasın. Sorgulamak saygısızlık, hazırlamak saygısızlık değil. Asıl hazırlayanlar saygısız. Yargıya, hukuka, insana, demokrasiye saygısızlıktır" diye sürdürdü.

Haşim Kılıç'a çattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, hukuk derslerine ihtiyaçları olmadığını belirterek, "Hukuk fakültesinde bile okumadın. Sayın Kılıç, öyle anlaşılıyor ki hukukun Haliç bölümünde yaşıyor, kokulara alıştı" dedi.

Kılıçdaroğlu, parlamentonun Anayasa Mahkemesine üye seçtiğini, burada yargıcın birikimi, özgeçmişinin değil, listede aldığı numaranın önemli olduğunu, çünkü bu numaranın işaretleneceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra o numaranın AK Parti'nin oy çokluğuyla seçildiğini ifade ederek, "RTÜK'e grupları temsilen üyeler seçiliyor. RTÜK'e seçilenler ile Anayasa Mahkemesine seçilenler arasında hiçbir fark yok. Onların yakalarında, AK Parti'nin yargı mensubu olarak bir etiket taşıyacaklar. Tuz kokar diyoruz ya, yargıda tuz koktu, kokular gelmeye başladı" diye konuştu.