KCK İddianamesinde Öcalan'ın talimatı okundu

KCK/TM davasında üçüncü günüde iddianamenin okunması devam edildi. İddianamenin ikinci bölümüne geçen savcı, bir numaralı sanık Sabri Ok'un diğer sanıklar ile yaptığı telefon görüşmelerini de okudu.

KCK/TM davasında üçüncü günde sanıklar yine sıkı güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi. Duruşmayı izleyecek olan aralarında avukat, gazeteci ve sanık yakınları üst aramasından sonra adliye binasına alındı. Polis, aldığı sıkı güvenlik önlemlerini bugün de sürdürdü. Ancak adliye çevresinde ilk iki güne oranla yoğunluğun bugün azaldığı gözlendi.

Hazırlanan özel salona sanıkların, ardından avukat ve izleyecilerin alınmasıyla birlikte 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma saat 10.10’da başladı. Yapılan yoklamada, duruşmada 104’ü tutuklu, 6’sı tutuksuz 110 sanığın hazır bulunduğu belirlendi.

Kimlik tespiti sırasında sanıklar yine soruları Kürtçe kısa cevaplar verdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da avukat girişinden duruşma salonuna gelerek, 10 dakika duruşmayı ayakta izledi.

Sanık avukatlarından Ercan Kanar, yargılamanın demokratik bir ortamda yapılması gerektiğini belirterek, salonda sivil giyimli terörle mücadele polislerinin bulunduğunu söyledi. Sivil polislerin duruşma salonundan çıkarılmasını talep eden Kanar, “Dün ve önceki gün görülen duruşmaları içeride terörle mücadele şubesi müdürü ve polisleri de izledi. Devletin avukatı olarak zaten iki savcı burada. Soruşturma aşamasında görev alan terörle mücalede şubesinde görevli polisler ve şube müdürü salonda bulunuyor. Bu yargılamanın aleniyet uygulamasıyla da bağdaştırılamaz. Polislerin burada duruşma salonunda bulunması yargılamayı etkilemeye yönelik bir teşebbüs olarak değerlendiriyoruz. Mahkeme heyeti ve sanıklar üzerinde baskı uyguladıklarını düşünüyoruz” dedi.

Kanar, iddianame okunurken gereksiz ayrıntılara girildiğini savunarak, sanıkların özel hayatıyla ilgili bölümlerin okunmamasını istedi.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, talep karşısında sözü Cumhuriyet Savcılarından İsmail Aksoy’a vererek, iddianamenin okunmasını istedi.

ÖCALAN: SABAHAT BU İŞLE İLGİLENSİN

KCK/TM’nin yapısının anlatıldığı iddianamenin ikinci bölümüne geçen savcı, bir numaralı sanık Sabri Ok’un diğer sanıklar ile yaptığı telefon görüşmelerini de okudu. Savcı Aksoy, Abdullah Öcalan’ın iddianamede yer alan avukat görüşme notlarını da okudu. Öcalan’ın Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüşmelerin yapılmasını istediği, bunun için de BDP İstanbul Milletvekili Sahabat Tunceli’i kastederek, “Sabahat bu işle ilgilenebilir” bölümü okununca, sanıklar salonda duruşmayı izleyen Tuncel’e dönerek gülümsedi. Bu sırada sanıklar kendi aralarında konuşmaya başlayınca, susmaları yönünde mahkeme başkanı tarafından uyarıldı.

Dün 70 sayfa okunan iddianamenin bugün de öğleye kadar yaklaşık 30 sayfası okundu. Duruşmaya saat 14.00’e kadar ara verildi.


Diyarbakır'da görülen KCK duruşmasının sabahki bölümünde, savcılar iddianamenin özetini okumaya devam etti. Dün 100 sayfası bitirilen iddianamedeki KCK'nın yapısıyla ilgili bölüm okundu. Savcı, KCK'nın Türkiye komisyonunun, terör örrgütü PKK'ya bağlı olarak çalıştığını anlattı.

KCK Türkiye organizasyonunun, nevruz, etkinlikler ve molotof atma gibi bir çok eylemin talimatını örgütten alarak uygulamaya koyduğunu belirten savcı, talimatların, Avrupa'da yaşayan Sabri Ok tarafından telefon ve mail aracılığıyla verildiğini kaydetti.

"SABRİ OK, YALÇIN KÜÇÜK'LE GÖRÜŞÜN TALİMATI VERDİ"

Sanıklardan Özlem Tanrıkulu ile Sabri Ok arasında gerçekleşen bir email görüşmesine atıf yapan savcı, Ok'un, talimat vererek Yalçın Kücük ve Sebahat Tuncel'le görüşülmesini istediğini kaydetti.

SAVCI KÜRTÇE'DEKİ 'X' HARFİNİ OKUMADI

Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı ile Avrupa'daki örgüt yandaşlarının KCK sistemi bünyesinde olduğunu belirten savcı, Kürtçe'deki 'X' harfini Türkçe okudu. Savcı, 'Maxmur' kelimesini, 'Maksmur' şeklinde okuyunca salonda gülüşmeler yaşandı.

Sanıklardan Şinasi Tur ile Sabri Ok arasındaki görüşmelere değinen savcı, BDP'nin de Ok'un talimatıyla kurulduğunu savundu. Sanıklardan Ramazan Morkoç'un, Ok'la görüşmek için sahte pasaportla yurt dışına çıkarken yakalandığını vurgulayan savcı, sanıklardan Siracettin Irmak'ın bilgisayarında, Abdullah Aygan'ın bir gazeteye verdiği mülakatın kayıtlı olduğu bir word dosyası bulunduğunu; ancak mülakatın ortalarında bir yere Sabri Ok'un talimatlarının yerleştirildiğini söyledi.

Duruşmayı, ilk iki güne göre daha az avukatın takip ettiği gözlendi.