Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç anıldı

Bosna Hersek'in efsane lideri Aliya İzzetbegoviç vefatının 7'inci yıl dönümünde unutulmadı. Bağcılar'da düzenlenen panelde merhum lideri anlatan bir s

Bosna Hersek'in efsane lideri Aliya İzzetbegoviç vefatının 7'inci yıl dönümünde unutulmadı. Bağcılar'da düzenlenen panelde merhum lideri anlatan bir sergi açılırken, hayatı, fikirleri ve mücadelesinden kesitler anlatıldı.

Daha önce uluslararası Aliya İzetbegoviç Sempozyumu düzenleyen Bağcılar Belediyesi şimdi de bir vefatının 7'inci yılında Aliya için panel düzenledi. Eski milletvekillerinden Süleyman Gündüz ve Hüseyin Kansu, Gazeteci-Yazar Mehmet Koçak, İHH Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, Aliya İzzetbegoviç'le ilgili anılarını anlattı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Aliya İzetbegoviç'in savaş yıllarında dahi barışı düşünen bir insan olduğuna dikkat çekti. "Allah mekanını cennet etsin" diyen Çağırıcı, Aliya Sempozyumu'nun ardından Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu'nu düzenlediklerini hatırlattı ve "Gönül insanlarını Bağcılar'da anmaya devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programın oturum başkanlığını Hüseyin Kansu yaptı. Aliya'nın Bosna Hersek'te doğduğunu ve Bosna savaşı ile birlikte bütün dünya tarafından tanındığını söyledi. Aliya'nın en önemli kimliğinin mütefekkir kimliği olduğuna dikkat çeken Kansu, "Toplum zor dönemde olduğu için siyasete atıldı" dedi. Aliya'nın Türk milletini çok sevdiğini anlatan Kansu, "Uluslararası bir toplantıya davet edildiğinde önce Türkiye'ye gelir ve devlet adamlarıyla istişarelerde bulunduktan sonra toplantının yapılacağı ülkeye geçerdi. Çünkü Türkiye olmadan Bosna Hersek'in var olabileceğine inanmıyordu" diye konuştu. Kansu, Başbakan Erdoğan'ın Aliya'yı vefatından önce hastanede ziyaret ettiğini de hatırlattı ve Erdoğan'a "Bosna Hersek Türkiye'ye emanet" dediğini anlattı.

22'inci dönem Milletvekili Bosna Hersek Dayanışma Vakfı eski Başkanı Dr. Süleyman Gündüz de yaptığı konuşmada Aliya'nın 3 yönünün olduğuna dikkat çekti. Bunları, bir insan olarak Aliya, bir aktivist ve filozof Aliya ve siyasetçi ve başkomutan Aliya olarak açıklayan Gündüz, "O doğu batı arasında ortaya çıkmış bir liderdir. O yorgun dünyamıza doğan bir ikindi güneşidir. İkindi güneşinin özelliği detay vermesidir." dedi.

Mehmet Koçak, Bosna Savaşı sırasında Aliya'nın yanında bulunduğunu hatırlatarak, onunla yaşadığı anılarını paylaştı. Murat Yılmaz ise İHH'nın Bosna Savaşı yıllarında kurulduğunu hatırlattı. "Bosna o kadar bereketli bir toprak ki İHH Bosna için kurulmuş ve bugün 125 ülke ve bölgeye yayılmış bir kurumdur" diyen Murat Yılmaz, Türkiye'nin Bosna'ya bugün de destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı panelde Bağcılar Belediyesi tarafından daha önce gerçekleştirilen Uluslararası Aliya İzetbegoviç Sempozyumu'nun kitabının da tanıtımı yapıldı. Kitap katılımcılara hediye edildi.

Kültür Merkezi'nde Aliya'yı anlatan fotoğraflar ve onun sözlerinden oluşan bir de sergi açıldı.