Paris'te elektrikli oto savaşı

Paris Otomobil Fuarı, otomotiv devlerinin elektrikli araç savaşlarına sahne oluyor. Fiyatları da netleşmeye başlayan otomobiller ya kiralanıyor ya da tamamen satın alınıyor

Paris Otomobil Fuarı, otomotiv devlerinin elektrikli araç savaşlarına sahne oluyor. Fiyatları da netleşmeye başlayan otomobiller ya kiralanıyor ya da tamamen satın alınıyor

MEHMET ALİ KANTARCI

PARİS - Bu yıl 112. kez kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı, otomobil devlerinin elektrikli araç savaşlarına sahne oluyor. Renault’nun Fluence, Peugeot’nun i0n, Citroen’in C-zero, Mitsubishi’nin i-Miev gibi modelleriyle rekabete katıldığı bu alanda Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes, Ford Renault, Nissan, Peugeot, Citroen, Volvo, Opel, Chevrolet, Mitsubishi, Volkswagen, BMW, Ford, Audi ve Mercedes elektrikli araçlarda kıyasıya çalışıyor.

VW, 300 bin elektrikli satacak
Çin ve Hindistan gibi sürekli büyüyen gelişmekte olan ülkeler sayesinde 2050 yılına kadar dünyada otomobil parkının 600 milyon adetten, 2.5 milyar adede çıkacağı öngörüsü devlerin iştahını daha da kabartıyor. Özellikle iki şirket var ki, lider olmak için şimdiden birbirlerine adeta savaş açtı.Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, 2018 yılında dünya lideri olmayı hedeflerken elektrikli araçta da çıtayı yükseltti. Şirket, seri üretim ilk elektrikli aracını 2013’te pazara sunacak. İlk model de Golf olacak. Markanın Paris’te sergilediği E-Up ile Jetta daha sonra yollara çıkacak. VW, 2018’e satacağı 10 milyon aracın 300 bin adedinin elektrikli olacağını öngörüyor.

Renault da iddialı
Elektrikli otomobil teknolojisine 4 milyar avro yatırım yapacak olan Renault-Nissan ittifakı ise Paris’te Bursalı Renault Fluence Z.E. Kangoo Z.E., Twizy Z.E. ve Nissan Leaf ile şov yaptı. Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un öngörüleri ve hedefleri büyük. Ghosn, 2020 yılında elektrikli araç pazarının toplam satışlardan yüzde 10 pay alarak 6 milyon adede ulaşacağını söyledi. Toyota da Paris’te sergilediği yeni spor aracı FT-86 konseptini elektrikli olarak tasarlayarak önümüzdeki dönemde performanslı otomobilde de elektrikliğin kullanılacağı mesajını verdi. Firmaların Paris’te gösterdiği elektrikli araçlar 2010’un son aylarından itibaren yollara çıkmaya başlayacak.
Peugeot-Citroen Markalar Direktörü Jean Marc Gales, elektrikli otoda pil maliyetinin 10-15 bin, aracın ise 18-25 bin avro arasında değiştiğini belirterek her firmanın kendi stratejisiyle fiyat oluşturduğunu söyledi. Gales, “Biz Peugeot iOn’u sigortadan, bakım ve akü maliyetine kadar 5 yıl boyunca ayda 499 avroya kiralıyoruz” dedi.

Rahmi Koç: Pazar günleri direksiyona ben geçerim
Tofaş ile Ford Otosan ağırlıklı olmak üzere bu yıl 12 milyar dolar ciroya koşan Koç Holding’in Şeref Başkanı Rahmi Koç, Paris Otomobil Fuarı’nı dün ziyaret etti. Fuarla ilgili tüm detayları tepe yöneticileri Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen’den öğrenen Koç sergilenen araçları yakından inceledi. Önce Ford ve Fiat standlarını gezen Koç gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koç, otomobil tutkunu olduğunu, halen pazar günleri şoförü izinliyken İstanbul’da trafiğe çıkıp gezdiğini söyleyerek, “Pazar günleri direksiyona ben geçerim” diye konuştu.

Türk otomotiv sektörünün bu yıl yüzde 50’den çok büyüdüğünü, bunun kendisini çok sevindirdiğini belirten Koç, “Otomotiv bizim grubun yüzünü eskiden beri güldürüyor. 1928’den bu yana otomotivin içindeyiz. Bu işin dışında kalmamız düşünülemez” dedi.

‘Tofaş ve Ford evladım’
Rahmi Koç, Fiat ve Ford standlarını incelerken, “Son dönemde Tofaş daha fazla ön palan çkıyor. Yeni gözdeniz Tofaş mı oldu?” sorusuyla karşılaştı. Koç’un yanıtı da “Onların hepsi benim evladım, hepsi eşit. O gözle hiç bakmadım. Ancak Fiat atağa daha sonra katıldı” oldu. Dört yıl önce Nazenin teknesiyle çıktığı dünya turuna mola vererek Paris Fuarı’na gelen Rahmi Koç, Ford Focus CC’yi incelerken, aracın içinde 100 avro bulmuştu. Koç “Bu kez şanslı mıydınız” sorusuna “Bu kez bulamadım. Geçen sefer de çekindim, parayı başkasına verdim” dedi.