Kürt sorununa şiddet çözüm olmaz

Terör örgütü PKK'nın Başkanlık Konseyi Üyesi Murat Karayılan'ın, önceki gün örgütün 1 ay daha 'eylemsizlik' ka...

Terör örgütü PKK'nın Başkanlık Konseyi Üyesi Murat Karayılan'ın, önceki gün örgütün 1 ay daha 'eylemsizlik' kararı aldığını açıkladığı basın toplantısını izlemek üzere Kandil Dağı'ndayız... Toplantı için, Kuzey Irak'ın Erbil kentinden sabaha karşı yola çıktık ve bir dizi güvenlik önlemi altında yol aldıktan sonra, öğleden sonra Kandil'de toplantının yapılacağı alana varabildik. Burada örgüt elemanlarının güvenlik önlemleri en üst düzüyde tuttuğunu gördük. Gazetecilerin sim kartları, cep telefonları alındı. Telsiz mikrofon gibi aletler kullanılmasına da izin verilmedi. Etrafta silahlı PKK mensupları geniş güvenlik önlemleri almışlardı. Tepelerde de yer yer nöbet tutan PKK'lıları görmek mümkündü. Çok geçmeden Murat Karayılan da geldi. Karayılan açıklamasını Kürtçe yaptı. Ardından Türkçe gelen sorulara Türkçe, Kürtçe sorulara ise Kürtçe olarak yanıt verdi.

BDP VE BARZANİ VURGUSU
Murat Karayılan toplantının ardından bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bazı kesimlerin "PKK lidersiz kaldı" söyleminin doğruyu yansıtmadığını belirtti ve "Gerçek şudur; hem hareketimizin illegal askeri tüm kanatları hem de Kürt özgürlük hareketinin legal demokratik tüm kurumları önder Apo'yu temsilcisi olarak görüyor. Bu Türkiye için bir şanstır. Herkes, hepimiz orada yapılacak görüşmeyi geçerli sayacağını söylüyor" diye konuştu. Görüşmelerin sadece İmralı'yla sınırlı kalmayabileceğini, Kürt halkının seçtiği resmi siyasetçilerin de bu süreçte rol alabileceğini söyleyen Karayılan, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle demokratik haklar anayasal haklar açısından onlara da rol düşüyor... Önderliğimiz hem genel hem güvenlik boyutuyla görüşür; geri kalan kısmını BDP ve Demokratik Toplum Kongresi yapabilir. 'Gelin bizimle de görüşün' demiyoruz. Ben iyimserim. Sayın Mesud Barzani de Kürt sorununu iyi kavramıştır. Sorunun tekrar savaş sarmalına doğru gitmesine katkı sunmayacaktır." Sözlerine, "En azından Kürtler artık şu gerçeği iyi kavramışlardır. Şiddet, Kürt sorununu çözmez derinleştirir" diye devam eden Karayılan, "Hiçbir Kürdün tarihin bu önemli aşamasında şiddetten yana bir davranış göstereceğini sanmıyorum. Sürecin siyasal yöntemlerle ve diyalogla sürdürülmesinden yana görüş belirtiyorlar'' dedi.

'ÖNDERLİK TARTIŞMASIZDIR'
Murat Karayılan şunları söyledi: "Biz sorunu, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü ve demokratikleşmesi temelinde yani 'özgür birlik ekseninde' köklü, barışçıl yöntemlerle çözmek istiyoruz. Yani öyle 'Yok Türkiye bölünecek, yok PKK şöyle yapacak, terörde ısrar edecek' gibi iddialar doğru değil. Şu anda devlet bizi imha etmekten vazgeçtiğini açıklasın sorun yarı yarıya çözülür. Biz şiddet değil, barışçıl yöntemlerle sorunu Türkiye sınırları içinde çözmek istiyoruz. Mevcut birliği kalıcı birliğe, gönüllü birliğe dönüştürmek istiyoruz. Esas kaygı çözüm değil tasfiyenin gündemleştirilmesidir." Karayılan'ın açıklamasını beklerken çeşitli kademelerde PKK'lılarla da görüştük. Bunlardan biri Dış İlişkiler Komite Sorumlusu Ahmet Deniz... Deniz'e "Sizin deyiminizle 'Önderlik' ne derse o tartışmasız uygulanır mı" diye soruyoruz. Şöyle yanıtlıyor: "Önderliğimizin şöyle bir özelliği vardır. Hiçbir zaman bir şeyi dayatmaz. Sunar ve kararı bekler. Örgüt de aynı şekilde... Bir karar alırsa önderliğe sunar. Esnektir sistem. Ama önderlik bizim için tartışmasızdır."