Bu maddeler tartışılamaz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerinin bile pozitif anlamda değiştirilebileceğini söyledi.

Bu maddeler tartışılamaz
Yeni Anayasa tartışmaları sırasında, hangi değişiklikler yapılmalı diye konuşulurken en iddialı çıkış Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan geldi. Kılıç,“İlk 3 maddeye dokulunabilir” dedi.

Haşim Kılıç’ın bu sözleri Meclis’te anında yankı buldu. Hükümet ve muhalefet partileri, ilk 3 maddeye yönelik yapılan bu açıklamaları değerlendirdi.
 
Konu ile ilgili siyasiler şu açıklamalarda bulundu:

TARTIŞMANIN GÖLGESİNDE KALMASINI İSTEMİYORUZ


AK Parti, yeni Anayasa’nın bu sözler ekseninde tartışılmasında endişeli.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç:
Esasında yeni Anaysa çalışmalarının ilk 3 maddeye ilişkin olarak başlatılan bu tartışmanın gölgesinde kalmasını istemeyiz.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ:
Bizim geçmişte yeni Anayasa hazırlık çalışmaları içerisinde yaptırdığımız çalışmada, bizim kanaatimiz bu maddelerle ilgili o zaman herhangi bir değişiklik yapılamaması yönünde. Şu anda da bu kanaatimizde bir değişiklik yok.

BUNU ADI İHSAS-I REY’DİR


Muhalefet kanadı ise Başkan Haşim Kılıç’a sert sözlerle yüklendi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol:
Sayın Haşim Kılıç emekli olduktan sonra bu düşüncelerini rahatlıkla söyleyebilir, saygı duyarım. Ama Anayasa Mahkemesi Başkanı sıfatını taşırken, bunun adı hukukta İhsas-ı rey’dir.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetimizin nitelikleri, başkentimiz Ankara olduğu ve dilimizin de Türkçe olduğu konusu tartışılamaz.

ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİ

Anayasanın ilk üç maddesi laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini de içeriyor.

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 3- Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.