3 general için iyi haber

Hükümet ile asker arasında yoğun tartışmaların yaşanmasına neden olan kritik Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) ...


Hükümet ile asker arasında yoğun tartışmaların yaşanmasına neden olan kritik Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) terfi etmelerine karşın, terfilerine yönelik kararnameleri Milli Savunma Bakanı ve Başbakan tarafından adları Balyoz sürecinde geçtiği gerekçesiyle onaylanmayan 3 generalin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.  Karara göre, 3 general görevlerine başlayabilecek.
Terfi kararnamelerinin yayımlanmamasını 'idari işlem' sayarak yürütmesini durduran AYİM'in vereceği nihai kararın 'iptal' yönünde olması durumunda ise 3 isim yeni rütbelerini takabilecek. Böylece, kritik YAŞ sürecinde teamüller gereği Kara Kuvvetleri Komutanı olması gereken Orgeneral Hasan Iğsız'ın bu göreve atanmasını hükümete kabul ettiremeyen asker Balyoz davası sanıkları hakkında istediği kararı, yargı yoluyla da olsa çıkarmış olacak. Kritik YAŞ'ta, haklarında Balyoz davası kapsamında yakalama kararı bulunan, ancak bu karar daha sonra kaldırılan 3 generalin terfi etmesi yönündeki karar, Milli Savunma Bakanı ve Başbakan geri gönderilmişti.
Terfi kararnameleri imzalanmadığı için yayımlanamayan Tümg. Gürbüz Kaya Harita Genel Komutanlığı'na, Tümg. Halil Helvacıoğlu Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı'na, Tuğa. Abdullah Gavremoğlu ise Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na vekâleten atanmışlar, ancak göreve başlayamamışlardı.
AYİM, 3 generalin kararnamede isimlerinin yer almamasını 'idari bir işlem' diye nitelendirerek, yargı denetimine tabi olduğu sonucuna vardı. Karar, idarenin eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olması gerektiği genel ilkesine dayandırıldı. 

 

İptal gelirse yeni rütbe takacaklar
Yürütmeyi durdurma kararının ardından mahkemenin vereceği nihai kararın iptal yönünde olması bekleniyor. Bu durumda 3 generalin terfi kararnamelerinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ve görevlerine yeni rütbeleriyle devam etmesi bekleniyor.