Kılıç'ın hedefi 'kibirli statüko mensupları'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bireysel başvuru hakkını eleştirenlere 'Demokrasi taleplerine kayıtsız kalınamaz' diye seslendi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bireysel başvuru hakkını eleştirenlere 'Demokrasi taleplerine kayıtsız kalınamaz' diye seslendi.


İSTANBUL / RADİKAL

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, toplumdan yükselen özgürlük ve demokrasi taleplerine kimsenin kayıtsız kalamayacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanınmasına karşı çıkanları da eleştiren Kılıç, “Değişime, karşı çıkan, çağın nabzını tutamayan statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir” dedi.

Anayasa değişikliğinin ardından TBMM tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun ve Celal Mümtaz Akıncı, dün törende yemin ederek göreve başladı.

Gerçeker ve Birden katılmadı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakanın hazır bulunduğu törene Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanınmasına karşı çıkan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’le Danıştay Başkanı Mustafa Birden katılmadı.

Törende konuşan Haşim Kılıç anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanınmasının önemini anlattı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde bekleyen 120 bini aşkın dosyanın yüzde 12’sinin Türkiye aleyhine olduğunu hatırlatan Kılıç, şikâyetlerden karara bağlananların büyük bölümünün adil yargılama hakkının ihlali ile ilgili olduğunu vurguladı. Kılıç, “Eğer bir ülkede yılda 15 binden fazla dava dosyası zaman aşımına uğruyorsa, bunun çözüm yollarını eleştirmeye ve ötelemeye hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi.

‘Halk ikna olmuyor’
Özgürlük, demokrasi ve daha çok hukuk için güçlü sesler yükseldiğini vurgulayan Kılıç, bu isteklere cevap veremeyen devletlerin yıkılıp gittiğini söyledi. “Değişime karşı çıkan çağın, nabzını tutamayan, statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir” diyen Kılıç, yargının toplumun talepleri karşısında kayıtsız kalamayacağını belirtti.

BAZI ÖRNEKLER
Yüksek yargının siyasetçilere yönelttiği eleştiriler Kılıç’ın dünkü çıkışına kadar sık tekrarlanan klişelerindendi.Eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan: Yürütme, kurallara bağlı olarak ülkeyi yönetmeli.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu: Başbakan mahkememizi hedef gösteriyor.
Eski Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu: Yargı denetimini etkisiz kılmak, yargı bağımsızlığına darbe indirir.