Kapı Kapı Dolaşarak Kızları Okula Kazandırıyorlar

Van'ın Erçek Lisesi öğretmenleri, Erçek beldesine bağlı köylerde ailelerle yürütülen sıkı pazarlık sonucunda kızları okula kazandırıyor.

Kapı Kapı Dolaşarak Kızları Okula Kazandırıyorlar
Erçek Lise Müdürü Zeynel Abidin Akkuş ve okuldaki görevli öğretmenler tarafından oluşturulan Erçek Komisyonu, beldeye bağlı bulunan köylerde yürüttükleri çalışmalar kapsamında okula gitmeyen kız çocukları için köylere giderek evleri kapı kapı dolaşıyor. 1 Ekim tarihinde beldede köy muhtarları ve imamlarla yapılan toplantı öncesi 60 kız öğrencinin kayıt yaptırmadığını belirleyen komisyon, toplantı sırasında yapılan görüşmeler sonucunda 126 kız öğrencinin ismini belirledi. Bununla yola çıkan ekip, ilk olarak köylere giderek alan taraması yaptı ve kız öğrencilerin okula devam etmesinin önündeki engelleri araştırdı. Dört köyde yapılan ikna çalışmalarında birçok kız öğrenciyi okula kazandırmayı başaran komisyon üyeleri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yemen Akyüz ve il komisyonunda görevli öğretmenlerle Dibekli köyüne giderek aileleri ikna etmeye çalıştı.
İlk olarak Köy Muhtarı İsa İnan ile görüşerek köyde tespit edilen aileleri ziyaret eden komisyon üyeleri, köyde ev işleri ile uğraşan kızlar ve aileleriyle görüşmeye çalıştı. Bazen ikna etme yolunda sıkıntılarla karşılaşan Akkuş başkanlığındaki Erçek beldesi komisyonu, Rehber Öğretmen Songül Mine'nin katkısıyla görüşmeleri olumlu sonuçlandırdı. Bazı aileler maddi durumlarını gerekçe göstererek kızlarını okula göndermeme kararı aldıklarını ifade ederken, bazı aileler ise servis ve pansiyon sıkıntılarını gerekçe gösterdi.
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yemen Akyüz'ün Kürtçe ve Türkçe konuşarak ikna ettiği aileler kızlarını okula göndermeyi kabul ederken, öğretmenler ise kızlar için tüm olanakların seferber edileceğini anlattı.
İlk olarak köyde okula gitmediği belirlenen Ayşe Yağmur'un (13) evine giden komisyon, baba Mehmet Yağmur ile görüşmeye başladı. Puanı tutmadığı gerekçesiyle babasının kendisini okula göndermediğini belirten Ayşe Yağmur ile konuşan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Akyüz, puanın söz konusu olmadığını ve kendisinin okula devam etmesini sağlayacaklarını ifade etti. Baba Mehmet Sıddık Yağmur ise, şehir merkezinde kızının okuyabilmesi için imkanının olmadığını belirterek, bu nedenle kızını okula göndermeyeceğini söyledi.
Yapılan ikna çalışması sonucu baba Yağmur kızının okula devam etmesine razı olurken, Ayşe'nin şehir merkezinde yatılı olarak okuması için gerekli çalışmanın yapılacağı belirtildi. Okula tekrar dönmenin kendisini çok mutlu ettiğini ve okulu özlediğini belirten Ayşe Yağmur, ''Çok sevinçliyim. Çok heyecanlıyım. Okula yeniden başlayacağım. İleride Din Kültürü Öğretmeni olmayı çok istiyorum. Ailemi ikna eden hocalarıma çok teşekkür ediyorum'' dedi.
Bu sırada köye tatile gelen ve ailesinin istememesi üzerine okulu bıraktığını söyleyen Esmer Yağmur için de komisyon üyeleri devreye girdi. Merkez Bostaniçi Lisesi'nde öğrenimini yarım bırakan Esmer Yağmur'un da Kız Meslek Lisesi'ne kaydı yapılarak okula tekrar kazandırıldı.
Bu çalışma sonrası Ağzıkara İlköğretim Okulu'nu biricilikle bitiren, fakat ailesinin maddi durumu nedeniyle ortaöğretime devam edemeyen Dilan Elçi'nin evine giden komisyon üyeleri, burada aile ile görüşmeye başladı.
Kızlarının ihtiyaçlarının karşılanması ve servis sıkıntısının çözülmesi durumunda okula devam edebileceğini belirten aileye bu konuda söz veren Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Akyüz ve okul müdürü Akkuş, böylelikle Elçi'yi de okula kazandırdı.
Komisyonun evlerine gelmesinin kendisi için sürpriz olduğunu ve okula tekrar geri dönmenin mutluluk verici olduğunu belirten Dilan Elçi, öğretmen olmak istediğini belirterek önündeki engellerin kaldırılmasına katkı sunan Akyüz ve komisyon üyelerine teşekkür etti.