HSYK'nın şovunu YARSAV da yutmadı

YARSAV üyelerinin, HSYK'daki şova dönük istifalara tepki gösterdiği belirtildi. YARSAV'ın, 'halkoylamasından önce istifa etseydiniz 'hayır' çıkabilirdi. Şimdi istifa etmenin bir anlamı kalmadı. Ayrıca bizim çalışma sistemizi de bozdunuz' dedikleri öğrenildi. İstifa eden Özbek'in ise hedefinin Yargıtay Başkanlığı olduğu ortaya çıktı.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile 3 asil 3 yedek üyenin, şova dönüştürdükleri istifalar YARSAV'ı da tatmin etmedi. YARSAV üyelerinin, HSYK'dan istifalara, 'halkoylamasından önce istifa etseydiniz bir anlamı olurdu' dedikleri öğrenildi.
Emine Ülker Tarhan başkanlığındaki YARSAV üyelerinin görev sürelerinin bitimine az bir süre kala istifa ederek, Yargıtay ve Danıştay'daki üst yönetime talip olan HSYK üyelerine tepkili oldukları ortaya çıktı. YARSAV üyelerinin, 'halkoylamasından önce istifa etseydiniz 'hayır' çıkabilirdi. Ancak halkoylamasından sonra istifa etmenizin anlamı kalmadı. Ayrıca bizim çalışma sistemimizi de bozdunuz' diye tepki gösterdikleri belirlendi. YARSAV üyelerinin Anayasa referendumundan önce istifa etmelerini istediği ancak HSYK üyelerinin buna direndiği ortaya çıktı. YARSAV'ın önceki gün istifa eden kurul üyelerine bu istifalarını 12 Eylül'den önce yapmaları durumunda paketin reddedilmesi imkanının bulunduğunu söyleyerek tepki gösterdikleri iddia edildi. YARSAV'ın istifalara 17 Ekim'deki HSYK seçimlerindeki stratejilerine de büyük zarar vereceği için tepki gösterdiği öne sürüldü.
ÖZBEK YARGITAY'A TALİP
HSYK üyelerinin görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala istifası gözleri Yargıtay ve Danıştay'daki seçimlere çevirdi. Önümüzdeki yıl Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden yaş haddinden emekli olacak. İistifaların planlı ve organize olduğunu kamuoyundan saklamak için, 'İstifa kararımız münferit' açıklaması yapma gereği duyan Kadir Özbek'in 2011 yılı Mayıs ayında yapılacak Yargıtay Başkanlığı'na, Suna Türkoğlu'nun ise Danıştay Başkanlığı'na aday olacağı ortaya çıktı. Diğer üyelerin ise Yargıtay ve Danıştay'daki dairelerin başkanlıklarına talip oldukları belirtildi.

Kendilerini garantiye aldılar
12 Eylül halkoylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile HSYK üyelerinin görev süreleri dolduktan sonra o an boş bulunan kadrolara atanmaları hüküm altına alındı. İstifa eden Yüksek Kurul üyeleri Yargıtay ve Danıştay'daki görevlerine dönmek için istifa taktiği ile hiç olmazsa Yargıtay ve Danıştay'daki görevlerine dönme imkanına kavuştu. Yine yeni düzenleme ile yedek üyeler sadece ölüm ve benzeri durumlarda asıl üyelerin yerine geçebilecek. Mevcut yedek üyeler istifa ederek daha kritik olan eski görevlerine yani Yargıtay ve Danıştay'a dönmüş oldu. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in yaş haddinden emekliliklerinin yanı sıra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın da görev süresi doluyor. 21 Mayıs 2007'den beri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten Yalçınkaya'nın görev süresi de 2011 Mayıs'ında doluyor. Yargıtay Başkanvekili Erdal Şanlı ile Danıştay Başsavcısı Turgut Candan da 2012 yılında yaş haddinden emekli olacak. HSYK'dan istifa eden üyelerden Musa Tekin'in Abdurrahman Yalçınkaya'dan boşalacak Yargıtay Başsavcılığı'na talip olduğu ileri sürüldü. İstifa eden asil üye Orhan Cem Erbük ise Uyuşmazlık Mahkemesi'ndeki görevine geri dönecek. HSYK'daki istifa furyasında asil üyelerden istifa etmeyen tek isim olan Ali Suat Ertosun'un oluşacak yeni Kurul'da başkanvekilliğine ve genel sekreterliğe talip olduğu da ileri sürüldü. Görev süresi 2012'de dolacak Ertosun'un kıdemli üye olarak bu görevlere talip olacağı iddia edildi.