Fideleme usulü çeltik hasadı tarla günü Koşuköyü'nde yapıldı

Fideleme usulü ile ekimi yapılan çeltik hasadının ikincisi Koşu köyünde gerçekleştirildi. Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü'nce düzenlenen tarla gününde konu

Fideleme usulü ile ekimi yapılan çeltik hasadının ikincisi Koşu köyünde gerçekleştirildi. Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü'nce düzenlenen tarla gününde konuşan İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, "İlçemizde yaklaşık 50 yıldan beri kaliteli ve lezzetli pirinç üretiliyor." dedi.

Tarla günü kutlamaları çok sayıda çeltik üreticisi ve yetkililerin katılımı ile yapıldı. Bafra'nın çeltik üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Dursun, "Verimli topraklarımızda yetiştirilen çeltikten elde edilen pirinçlerin kalite ve lezzet yönünden aranılır oldu. Yaklaşık 34 köyümüzdeki bin 817 çiftçimizin 88 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıyor." diye belirtti.

Bafra'dan bu yıl 79 bin ton çeltik elde edildiğini söyledi. Yapılan çeltik üretiminin maliyet olarak ilçeye katkısının 79 milyon lira olduğunu, ağırlıklı olarak Osmancık çeşidi başta olmak üzere Gala, Gönen, Halilbey ve Koral çeşitlerinin yetiştirildiğini ifade eden Dursun, son yıllarda sebze yetiştiriciliğinin yerini çeltik üretiminin almaya başladığına dikkat çekti. Dursun, "Önceki yıllarda dekar başına ortalama 700-800 kg verim alınırken, günümüzde sertifikalı çeltik tohum kullanımının artması ile birlikte verim 900-1000 kg yükseldi." diye konuştu.

ÜÇ YILDA 29 LAZERLİ TAKVİYE ARACI DAĞITILDI

Kırsal yatırımların desteklenmesi proğramı kapsamında 2008 yılında 12, 2009 yılında 14, 2010 yılında 3 adet olmak üzere toplam 29 adet lazerli tesviye aletinin yüzde elli hibe karşılığı çiftçiye dağıtıldığını kaydeden Dursun, bu sayede tesviyesi yapılan arazilerin artması ve bununla birlikte veriminin de artırılmasının sağlandığına vurgu yaptı. Dursun, modern çeltik yetiştiriciliğinde yerini almaya başlayan fideleme yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği ilçede de yaygınlaşmaya başladığını, bu yöntemde dekara giden tohum miktarında azalma olduğunu, ayrıca bu yöntemde en önemli avantajlardan birinin ikinci ürün yetiştirme imkanı olduğunu ifade etti.

İlçede üretilen çeltikten elde ettiği pirincin, markalaşma aşamasında önemli mesafeler alındığını, 1- 2, 5- 5 kg'lık ambalajlar halinde marketlerde yerini aldığını, bu yöndeki çalışmaların artarak devam ettiğini söyledi. Daha sonra kürsüye gelen, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer ise tarımda ileri bir ülke konumuna gelmenin, kaynakların etkili ve doğru kullanımı, rekabet ortamının oluşturulması, çağın bilgi ve teknolojisinin kullanılmasını, bilgiye dayalı bilinçli üretim

yapılarak çözülebileceğini söyledi. Alternatif ekim yöntemleri ve çeltik yetiştirme sistemleri, makine ile fideleme yönteminin avantajları ve dezavantajları ve başarılı olmanın yöntemleri hakkında bilgi sundu.

Koşu köyünden Veli Tepedelen adındaki üreticinin fideleme yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği yaptığı 33 dekarlık arazisindeki çeltiğin hasadıyla devam edildi. Tarla gününe katılan davetlilere ve üreticilere bu yılın hasadı olan çeltikten mamul pirinçten yapılan pilav ikram edildi.