Ekmeğe zam geliyor!..

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe azami yüzde 15'in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı aldıklarını açıkladı. Habere emekliler tepki gösterirken, Ankara ve İstanbul'daki odalar ise "zam yapılmayacak" dedi. Türkiye'nin diğer illeri kendi kararlarını kendileri verecek.

Ekmeğe zam geliyor!..
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe azami yüzde 15'in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı aldıklarını açıkladı. Habere emekliler tepki gösterirken, Ankara ve İstanbul'daki odalar ise "zam yapılmayacak" dedi. Türkiye'nin diğer illeri kendi kararlarını kendileri verecek. Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ekmek fiyatlarının 2008 yılından bu yana değişiklik göstermediğini, fırıncı esnafının, çalışanların büyük özveride bulunduğunu söyledi.

Ramazan ayı öncesinde maliyet girdilerinin artması, çalışanların ücret artışı nedeniyle fiyat değişikliğinin zorunlu olduğunu dile getirdiğini hatırlatan Balcı, konuyu oda başkanlarıyla istişare ettiklerini, bu artışı ülke genelinde en az seviyede tutmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

Balcı, oda başkanlarıyla yaptıkları Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonucunda ekmeğin kilogramına azami yüzde 15'in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı alındını bildirdi.

Un fiyatlarındaki artışın durulmasının yüzde 15 artış oranında etkili olduğunu, un fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde bu zam kararının daha yüksek oranda çıkacağını ifade eden Balcı, kilogramı 2.5 liradan satılan ekmeğin 2 lira 80 kuruştan fazlaya satılamayacağını söyledi.

Ekmek fiyatlarına yapılan zammın geçerlilik süresi konusunda ilk hedeflerinin 2011 yılını bununla bitirmek olduğunu, bunun 2011 yılı sonunda fiyat değişikliği düşündükleri anlamına gelmediğini belirten Balcı, "İnşallah 2011 yılını bu fiyat değişikliği ile tamamlamış oluruz ve 2012'lere taşıyabildiğimiz kadar taşırız" dedi.

Federasyon zam yapamaz

Öte yandan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, ekmeğe şu anda zam yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun zam yapma yetkisi bulunmadığını belirten Yılmaz, ekmek zammı konusunun, esnaf birliklerinin yetkisinde bulunduğunu ve İstanbul'da da şu anda ekmeğe zam yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

İzmir ve Ankara'da 'şimdilik' zam yok

ATO Başkanı Sinan Aygün de, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirterek, "İstanbul'un ardından Ankara'da da zam olur mu endişesi yaşayan vatandaşlarımız rahat olsunlar. Ankara'da bu yıl ekmeğe zam yapılmayacak" dedi.

Aygün, "Emekli maaşlarına yapılacak zam daha dün açıklanmışken, bugün ekmek fiyatlarına zam yaparak emeklilerin ağız tadını bozmamamız lazım" diye konuştu.

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş ise, İzmir'de ekmeğe zam yapılması yönünde şu an için bir talepleri olmadığını, İstanbul ve Ankara'da belirlenecek yeni fiyatlara göre bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Konu yargıya taşınacak

Bu arada merkezi Mersin'de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Göktaş, "Değişik katkı maddeleri ile süslenen ekmekler vitrinlerde. Biz halk sağlığının hiçe sayıldığını söyleyip, bu katkı maddeleri ile savaşırken, şimdi zam haberi ile irkildik. Kimsenin tüketicinin sırtına binmeye hakkı yok" diye konuştu.