Devlete soru sorma pişman olursun!

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'in arkadaşlarının cinayetle ilgili olarak de...


Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'in arkadaşlarının cinayetle ilgili olarak devlet kurumlarına "Bilgi Edinme Kanunu" kapsamında sordukları sorulara birbirinden tuhaf yanıtlar geldi. 
Başbakanlık, MİT'le ilgili soruyu, "ilgili firmaya sorun" diye yanıtladı. Dışişleri Bakanlığı, AİHM'deki Dink davasında tepki çeken Nazi örnekli savunmaya "mevzuata uygundur" diye sahip çıktı. Adalet Bakanlığı da "soruşturmanın tarafı değilsiniz" diye yanıt verdi. "Hrant'ın Arkadaşları" isimli grup dün sorulara aldıkları yanıtları açıkladı.  e-posta yoluyla yöneltilen 13 soruya alınan cevaplar okundu. 

Çankaya'nın yanıtı
Açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı'na Dink cinayetiyle ilgili 5 soru yöneltildi. Sorulardan birinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Hrant Dink maalesef gerekli tedbirler alınmadığı için hayatını kaybetti" şeklindeki açıklamasına değinilerek, "Dink'in hayatını kaybetmemesi için alınması gereken tedbirler nelerdi?, Bu tedbirleri almayanlar hakkında işlem yapılması için talimat verdiniz mi? ve Dink'in hayatını kaybetmesinin nedeninin alınmayan tedbirler olduğuna dair bilginizin kaynağı nedir?" şeklinde sorular yöneltildi.
Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçirip geçirmeyeceği de soruldu.  Cumhurbaşkanlığı şu yanıtı verdi:
"Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyunda da paylaşılan endişeleri dile getirmişler, nitekim AİHM'nin konu ile ilgili kararından da bu endişelerin yersiz olmadığı anlaşılmıştır.
Diğer taraftan Anayasanın 108. maddesi hükmü gereğince yargı organları Devlet Denetleme Kurulu'nun görev alanı dışında kalmaktadır."
İçişleri Bakanlığı'na, Mülkiye müfettişlerinin bazı emniyet görevlilerinin Dink cinayetinde ihmali olduğunu belirten rapor hazırladıkları ancak İdare Mahkemesi'nin polislerin soruşturulmasına izin vermediği hatırlatılarak, "Bu durumda müfettişleriniz iftira atmış olmaktadır. Bir işlem yaptınız mı?" diye soruldu.
Bakanlık şu cevabı verdi: "Müfettişler topladıkları bilgi ve belgelere göre ön inceleme raporlarını yazmışlardır. Bu görüşlerinden dolayı müfettişleri sorumlu tutmak mümkün değildir." 

'Gizlidir' yanıtı
Adalet Bakanlığı'na, Dink'i hedef alan açıklamalar yapan eski Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz hakkında herhangi bir işlem yapmayan savcılar ile İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporuna rağmen 6 polis hakkında soruşturma izni vermeyen İdare Mahkemesi hakimleri hakkında nasıl bir işlem yapıldığı soruldu.
Adalet Bakanlığı, "Hakim ve savcılarla ilgili soruşturma ve incelemeler gizlidir, ayrıca siz bu soruşturmaların tarafı değilsiniz" yanıtı verildi.

Dışişleri: Aykırılık yok
AİHM'de ailesinin başvurusu üzerine görülen Dink davasında, Türkiye devletinin, "AİHM'nin daha önce bir Nazi'ye yazısı nedeniyle verilen cezayı onayladığına" dikkat çekilerek yaptığı ve kamuoyunda büyük tepki çeken savunması için "ruhuma birçok krizden ağır geldi, içime sindiremedim" şeklinde açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da soru soruldu.
Davutoğlu'na, "Bu savunmayı hazırlayanlar kimdir? Bu savunma kimler tarafından onaylanmıştır? Yasal işlem yaptınız mı? Yapmadıysanız neden?" diye soru gönderilen Dışişleri Bakanlığı şu yanıtı gönderdi:
"Hrant Dink başvurusuna ilişkin hükümet görüşü de, Adalet ve İçişleri bakanlıklarından alınan bilgi, belge ve değerlendirmeler çerçevesinde hazırlanmış ve 16 Kasım 2009 tarihinde AİHM'ye iletilmiştir. Hükümet görüşünün hazırlanması, içeriği ve onay süreciyle ilgili olarak Adalet Bakanlığı ve tarafımızdan gerekli inceleme yapılmış olup, mevzuatımıza aykırılık içeren bir husus tespit edilememiştir."

MİT'e 'firma'  benzetmesi
Başbakanlığa ise Dink cinayetiyle ilgili olarak MİT'in herhangi bir bilgiye sahip olup olmadığı, bilgisi yoksa yetkilileri hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı soruldu.
Bu soruya Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi'nden ilginç bir cevap verildi. Cevapta özerk bir kurum olduğu belirtilen MİT'ten "firma" diye bahsedildi. Yanıtta, "Başvurunuzda belirttiğiniz kurum özerk konumda olduğundan Başbakanlıkça yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir" denildi.