Bakan Eker, İthal Et Eleştirilerini Cevapladı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti iktidarından önce de et ithal edildiğini belirterek, "Türkiye'de 1991-1996 yılları arasında 920 bin kasaplık hayvan ithal edildi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti iktidarından önce de et ithal edildiğini belirterek, "Türkiye'de 1991-1996 yılları arasında 920 bin kasaplık hayvan ithal edildi. Peki o dönemde iktidarda olanlar neden ithal ettiler bunları" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalara cevap vermek için yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık politikalarıyla ilgili eleştirilere cevap verdi. Yapılan eleştirilerin bir kısmının haksız ve yanlış bilgilerden kaynaklandığını ifade eden Eker, AK Parti iktidarından önce tarımsal güç olarak 200 ülke arasında 11. sırada bulunan Türkiye'nin, iktidarları döneminde, 56.6 milyar dolar üretimle 8. sıraya yükseldiğini söyledi. Et ithalatı konusundaki eleştirilere de dikkat
çeken Eker, "Eskiden de bu ithalat vardı. Türkiye'de 1991-1996 yılları arasında 920 bin kasaplık hayvan ithal edildi. Peki o dönemde iktidarda olanlar neden ithal ettiler bunları" diye konuştu. ABD'de 1 milyon 192 bin ton et, 2.5 milyon canlı sığır, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde toplam 495 bin ton et, 3.4 milyon canlı sığır ithalatı yapıldığını anlatan Eker, "Dünyada hiç ithal etmeyen ülke var mı" sorusunu yöneltti.
Yağ ithalatı konusunda da eleştiriler yapıldığını belirten Eker, Türkiye'de eskiden beri yağ açığı olduğunu hatırlatı. Eker, "Ama bir fark var. Bizden önceki iktidarlar döneminde, bu açık yaşandığında ülke ekonomisi kötü durumdaydı. Bu nedenle ithal de edilemiyordu. O dönemde karaborsa ve kuyruklar vardı. Ama şimdi bunlar yaşanmıyor. Türkiye, gıda yönünden güvenlikte olan bir ülke haline geldi" diye konuştu.
Süt tozu ithalatının da Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma gereği, nihai ürün ihraç etmek şartıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Eker, taze sütle ilgili bir ithalat olmadığını vurguladı. Süt tozu ithalatıyla ilgili yapılan eleştirilerin, vatandaşın zihnini bulandırmaya yönelik olduğunu savunan Eker, "Aslında süt üretimimiz arttı. 8.4 milyon ton olan süt üretimimiz, 12.5 milyon tona yükseldi" dedi.
Hayvancılık için verilen desteğin iktidarları döneminde 15 kat arttığını dile getiren Eker, 4 bin 300 civarında olan canlı hayvan işletme sayısının 18 bin 600'e ulaştığını vurguladı. Tarımsal üretimin artırılması yönünde önemli adımlar atıldığını kaydeden Eker, tarımda aldıkları tedbirlerin, karşılığını ihracat olarak bulduğunu ifade etti. Eker, "Türkiye artık net ihracatçı bir ülkedir" diye konuştu.