DTP Milletvekili Sırrı Sakık ile Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak arasında 'af' tartışması yaşandı

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK ile ilgili davanın ilk duruşması, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başs

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK ile ilgili davanın ilk duruşması, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 103'ü tutuklu 151 sanık hakkında TCK'nın ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'', ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları isteniyor. Duruşmayı izlemek üzere BDP Milletvekilleri de Diyarbakır Adliyesi'ne geldi. Adliye önünde basın açıklaması yapan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile BDP'li Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak arasında kısa süreli 'af' tartışması yaşandı.

Milletvekillerinin basın açıklamasının sonunda Başkan Selim Sadak, Sırrı Sakık'ın 'af' kelimesini kullandığını belirterek, buna katılmadığını, ortada affedilecek bir durumun olmadığını savundu. Sadak'ın çıkışına bozulduğu gözlenen Sakık ise bunun kendi düşüncesi olduğunu ifade ederek, "Bu benim düşüncelerim. Sen katılmayabilirsin sayın Sadak." diyerek uzaklaştı.

KCK davasının siyasallaştığını savunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise yaptığı açıklamada, "Umarız siyasal yargılamadan çıkar ve hukukun tecelli ettiği yargılama haline dönüşür." dedi. Üçer, "Tutukluluğun bu kadar uzun sürmesinin, bir cezaya dönüştüğünü söylüyoruz. Umarız ki bugünden itibaren hukuk gerçek mecrasına oturur." diye konuştu.

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk de şunları söyledi: "Kürt iradesini kırmaya yönelik bir davadır. Arkadaşlarımızın 18 aydan beri tutuklu olması kabul edilmez bir durum. Bugün baktığınızda, darbe hazırlayanlar serbest bırakılırken, arkadaşlarımız, toplumun istediklerini yansıttıkları için 18 aydır içerideler. Biz barış için çaba gösteriyoruz. Bu davanın seyri barış için dönüm noktasıdır."

Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyerek, "Serbest kalsalar bile adaletsizlik diz boyudur." açıklamasında bulundu.

Öte yandan, duruşmayı izlemek için Diyarbakır'a gelen yabancı heyetler yürüyüş yapıp Kürtçe pankart açarak sanıklara destek verdi.