Damdan Dama Ulaşım

Adıyaman'da üç aile yola örülen duvar nedeniyle ulaşımı dam ve duvarların üzerinden sağlıyor.

Adıyaman'ın Yenisanayi Mahallesi, 2835 nolu sokakta üç aile 6 aydan beri yol olmadığı için dam ve duvarların üzerinden atlayarak, Türk filmlerine konu olacak bir yaşam sürüyorlar. 'Ancak Türkiye'de olur' dedirten olayda yola örülen ve üç defa yıkılan duvar yerine bu kez dikenli tel döşendi. 16 yıldır kullanılan yolun kapanması aileleri mağdur etti. 1,70 metre genişliğindeki yol komşular arasında gerginliğe neden olurken yol tansiyonu yükseltiyor.
Mehmet Bilir, Abdurrahman Güngörmüş ve Abdullah Karasu'ya ait evlerin daha önceden yol olarak kullandıkları 1,70 metre genişliğindeki yolu komşuları Mustafa Almaz 'Yolun kendi özel arazisi' olduğu gerekçesiyle briketle duvar ördü. Arazinin kendine ait olduğunu ve arazisinden yol geçirmeyeceğini belirten Mustafa Almaz ile diğer aileler arasında sert tartışmalar ve zaman zaman kavgalar çıktı.
Yıllardan beri yol olarak kullandıkları yerin özel arazi gerekçesiyle duvar örülmesine tepki gösteren aileler belediyeye durumu bildirdi. Belediye ekipleri üç defa örülen duvarı yıktı. Mustafa Almaz son olarak dikenli tel ile yolu kapattı. Kadastro çapında 1,70 metre genişliğinde yol gözüken yerin imarda parsel görünmesi işi içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oldu. Aileler konuyu yargıya taşıdı.
Aileler hukuki mücadelelerini sürdürürken, üç aile yol olmadığı için ulaşım sağlayamıyor. Komşuların damlarına merdiven dayayan aileler, damların üzerinden başka sokaklara ulaşabiliyor. 6 aydır üç aile bu çileyi çekiyor. Aile fertleri damlarını ve duvarlarını kullandıkları diğer komşularının da son zamanlarda sıkıntı çıkarmaya başladığını belirterek, ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade ediyorlar.
Yola kendi arazisi olduğu gerekçesiyle duvar ören Mustafa Almaz, "Kendi arazimden yıllardan beri babamın hayrına, yol vermiştim fakat artık yol geçmesini istemiyorum. Duvar ördüm fakat zabıtalar gelip duvarı yıktı. Belediye ve komşuları mahkemeye verdim. Benim kendi malımdaki duvarı yıktıkları için belediye ekipleri de ifade verecek. Bu yolu zorla kullanmak istiyorlar fakat ben burayı kapatacağım ve açmayacağım" dedi.
Lütfiye Karasu ise, 16 yıldır kullandıkları yolun kapatılması nedeniyle 6 aydan beri damların üzerinden gidip geldiklerini belirterek, damlarını kullandıkları komşularının da artık bırakmadığını belirtti.
Lütfiye Karasu, 6 aydan beri mağdur olduklarını ifade ederek, "Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Bir yere gidemiyoruz ve çaresiziz. Kaynanam öldü; yolumuz olmadığı için kimse taziyeye gelmedi. Devlet bizi bu durumdan kurtarsın" şeklinde konuştu.
Mehmet Bilir, arazileri yıllar önce satan mal sahibinin savcılıkta buranın yol olduğunu ifadesinde söylediğini ve 16 yıldır burayı yol olarak kullandıklarını belirtti.
Mehmet Bilir ayrıca mağdur olduklarını ve kanunlar neyi gerektiriyorsa bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek, "Devletten beklentimiz bir an önce çare bulmasıdır. Belediyeye müracaat ettiğimizde ekipler gelip duvarı yıktı. Daha sonra biz burayı yol olarak kullandığımızda komşumuz bize taşlarla saldırdı. Bizim yolumuz olmazsa ancak bir tane helikopter kiralayalım. Komşumuz, 'Devlet verse de biz vermeyiz' diyor. Aileler arasında husumet çıkarsa, ondan sonra elimizden hiçbir şey gelmez. Yetkililer
buna önlem alsın" sözlerini kullandı.