Hiç kimsenin önünde elimizi ovuşturmayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kızılcahamam Kampı'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, referandumdan çıkan yüzde 42'lık hayır oyunun nedenlerini araştırdıklarını belirterek AK Parti'nin yeni hedeflerini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

İstişare ile parti kurullarınca belirlenmeyen söylemlerden nasıl zikzaklar çizildiğini takip ediyorsunuz. Bir takım partilerin otoriter anlayışı nasıl bastırdığına şahit oluyorsunuz. Biz biliyoruz ki kendisini değiştiremeyenler Türkiye'yi de değiştiremezler. Kendisi için gayret göstermeyenler Türkiye içinde gösteremezler. Ortak akla inanmayanlar eleştiriye açık olmayanlar milletin verdiği mesajı doğru anlamak için öz eleştiri yapmayanlar hiç bir gelişim gösteremezler. Parti içinde gözünü kulağını kapatanlar milletin hissiyatına gözlerini kapatırlar. İşte AK Parti'nin başlattığı bu gelenek Türk demokrasisi için bir yenilik olmuştur. Bunların diğer partilerinde yapılmakta olduğunu görmekten de büyük bir memnuniyet görüyoruz. Siyasetin dilinde yöntem ve ideallerinde ilkleri başarmış bir partiyiz. Partimizin tüm kurullarının iştirak etmeleri süreci ile gündemimizdeki konuları gelecek vizyonumuzu özgür bir ortamda ele alma fırsatı bulduk.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPTIRDIK

İki gün boyunca 56 arkadaşımız söz aldı. Dün terörün kaynakları mücadele yöntemleri ve mevcut durum konusunda. Terörün hukuki ve adli boyutları konusunda ve Terörle mücadelede ana noyutlar konusunda ilgili bakan arkadaşlarımız sunumlarını yaptılar.olitikalarımısın şekillenmesine yardımcı olacak katılımlar gerçekleştirildi. 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşen halk oylamasının sonuçları bugünkü müzakeremizin oturumunda yer aldı. Sabah ilk olarak halk oyları algı oylamasının sunumu gerçekleştirildi. 45 vilayette 69 bin 300 kişiyle bir kamuoyu araştırması yapıldı. Bu kamuoyu araştırması seçmen davranışlarını incelemek kapsamında yapılmış en kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Biz o akşam milletimize bir söz vermiş hayır diyen yüzde 42'nin neden hayır dediğini anlamak için çaba sarfedeceğimizi beyan etmiştik. Hemen o andan itibaren çalışmalara başladık ve ilk kapsamda böyle bilimsel bir araştırma yaptık.,

Bunu 45 ilayette bitirdik ama bunu noktalamış değiliz kalan 36 vilyayette de aynı araştırmayı yapacağız, 81 vilyayette bunu tamamlamak suretiyle araştırmımızı sonuca ulaştıracağız. Niçin hangi sayitlerle bize hayır dedi halkımız bunu göreceğiz neden evet dedi bunu da göreceğiz. Biz bu adımı partimizi kurarkende atmıştık. O zaman 42 bin denekle bu araştırmayı yaptırmıştık ve bunun faydasını çok açık ve net gördük. Milletimiz partimizi kurduktan 16 ay sonra bizi iktidara taşıdı.  Burada araştırmanın ayrıntılarına girecek değilim ancak şu kadarını belirtmek zorundayım. 12 Eylül halk oylamasında hayır diyenlerin, muhalefetin ötesinde sebeplerle hayır dedikleri ortaya çıkmıştır. Yaşam tarzlarının ya da laikliğin tehlike altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı. Bu hususların ciddi derecede belirleyici olmadığını bu araştırma ile bir kez daha görmüş olduk.

SİYASET NETİCE ALMA SANATIDIR

Hayır oylarının paketin içerisinden bağımsız bir şekilde belirlendiğinide yine bu araştırma ile görümüş olduk 69 bin 300 kişiye birebir ulaşılarak yapılan bu araştırma toplumsal bir ayrışmanın ortaya çıktığı tezlerini yıkmıştır. Marmara'daki vatandaş ile Akdenizdeki vatandaşların hayır tercihi farklı nedenlere dayanıyor. Bunu asla ve asla bir mazeret olarak kendimizi rahatlatan bir getrekçe olarak görmüyoruz. Eğer sonuçları önyargıyla peşin kabullerle değerlendirirsek gereken dersleri çıkaramaz verilen mesajı doğreu anlayamayız. Bu yüzden farklı bölgelerdeki farklı gerekçelerle ortaya koyula iradeyi doğru anlamak iyi değerlendirmemiz gerekir. Arkadaşlarımız şu anda il bazında değerlendirmeler yapıyor. Parti ve hükümet olarak atmamız gereken adımları daha somut bir şekilde değerlendirmemiz gerekecek.

Bazen tanıştığımız kişiler oluyor vatandaşlarımız arasından Sayın Başbakan'ım biz sizi yanlış tanımışız siz böylemiydiniz diyen vatandaş haklı, bizim oralara ulaşmamız gerekiyor. Ama bunu bana diyen vatandaş aynı şeyi eşimede diyor. Sizi bize yanlış tanıttılar diyor. İşte tüm teşkilatıyla bu kadro dağ taş demeden kendisini anlatmak zorundadır. Ama genel başkanım, başbakanım biz zaten iktidarız, dağ, taş yol oldu suyunu götürdük hala bizi anlamadılarsa daha nasıl anlayacaklar demeyin. Değerli arkadaşlar, bir mermer damlasının aynı noktaya damladığında zamanla orada deliğin açıldığını göreceksiniz. Ben bunuı anlatmıştım yok 100 kere 200 kere anlatacaksınız ve netice alacaksınız çünkü siyaset netice alma sanatıdır.

ONLARA ŞİRİN GÖRÜNMEYECEĞİZ

Eğer görsel bir kısım yazılı medya bizi tanıtacak diye bekliyorsanız hiç bekelmeyin, çünkü onların bu ülkede alışkanlıkları var biz onları bozduk. Onların beklentileri çok farklıydı bu ülkede biz o beklentileri bozduk. Çünkü onlar siyaseti yönetirdi bu ülkede, çünkü onlar bu ülkede siyasetçiyi köşeye sıkıştırır, siyasetçi de ne istiyorsun diye sorardı. Ama bu iktidar hiç bir zaman onu yapmadığı için onlara hiç bir zaman şirin görünmeyecek. Çünkü biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını yediremeyiz. Bugüne kadar milietimizle hep doğrudan iletişimi kurduk bundan sonrada bu iletişim kanallarını çeşitlendirecek ve bu şekilde gönüller fethedeceğiz, yüreklere hitap etmeye devam edeceğiz. 8 yıl önce görevi devr aldığımızda bizimle ilgili çeşitli niyetler gündeme taşındı ama hergün bu önyargıları kırdık. Zihinlerdeki soru işaretlerini tek, tek ortadan kaldırdık. Derdimizin idealimizi Türkiye'yi yüceltmek olduğunu her icraatımızda orataya koyduk.

TÜRKİYE'Yİ DÜNYANIN İLK 10 ÜLKESİ ARASINDA SOYMANIN HESABINI YAPIYORUZ

8 yıl boyunca partimize yönelik muhabbet çığ gibi büyüdü. Değerli arkadaşlar benim diğer siyasi partilerin liderleriyle işim yok. Yönetici kadromun diğer siyasi partinin yönetici kadrosuyla işi yok. Ama oralar gönül veren kardeşlerimle işi var. Onlar hakaret edecekler biz hakarete sabır edeceğiz. MHP'ye oy veren kardeşimeze de mesajım var CHP'ye oy verene de BDP'ye oy verene de mesajımız var. Biz eser bırakmaya devam edeceğiz. Biz ne diyoruz; lafımıza ve eserimize iyi bakın, kantara çıkarın. Marifet iltifata tabidir. Herkes AK Partili olacak diye bir şey yok ama biz olacakmış gibi çalışacağız çünkü biz Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olması hasabiyle Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokmanın hesabını yapıyoruz. Bu hedefi 2012 yılında gerçekleştireceğiz. Ben buna inanıyorum ve biz bu işi başaracağız. Biz yola çıkarken Cumhuriyet tarihinde yapılmayan kadar iktidar dönemimizde yol yaptık. Biz bu millet sevdalıyız. Biz dağları dele dele bu işleri yağacağız. Daha önce 45 dakikada gidilecek yerlere şimdi 5 dakikada gidiliyor. Yaptığımız konutları yavaş yavaş hak sahiplerine veriyoruz. Alt, orta ve üst gelir gruplarına adeletli davrandık ayrımcılık yapmadık.

BİZİM KİTABIMIZDA AYRIMCILIK YOK

Bizim kitabımızda ayrımcılık yok. 81 vilayetin 81 ide aynı mesafede. Ülkemin çocukarı teknoloji ile tanıştı. Git Hakkari’ye git Edirne’ye bunları görürsün. Göreve geldiğimizden bu yana çocuklarımıza kitapları ücretsiz dağattık. Kız ve erkek çocuklarımıza maddi yardımlarda bulunduk. Şu anda üniversitemiz olmayan vilayetim kalmadı. Demokratım diyen ve böyle siyaset yaptığını söyleyen çevreler ne yazık ki bazı Üniversitelerimizin rektörlerine yapılan tehditlere seyirci kalıyor. Okullarda öğretmenler camilerde imamlar tehdit altında. Sabah namazında camiye giden imamı nasıl şehit edildiğini biliyoruz. Televizyonlarda gazetelerde bu bölücü terörün propagandası yapılıyor. Bu ülkede Recep Tayip Erdoğan hangi hakka sahipse Kürt kardeşimde aynı hakka sahip. Parlemontada 100’e yakın arkadaşım var Kürt kökenli. Devletin en üst makam ve mevkisinde Kürt kökenli insanlar var.

ALDIĞIN OYLARIN KIYMETİ YOK

Akıl almaz şeyler gündeme getiriyorlar. Ama bunlara karşı değerli arkadaşlar milletçe el ele omuz omuza durmak durumundayız. Biz bu vatanda bunlara müsaade edemeyiz tarihe bunların hesabını veremeyiz. Samimiyseler giderler Çanakkale şehitliğine olan başlık taşlarına bakarlar. Orada türküde var kürdü de var Lazı da var Arnavut’u da var. Hepsi gelmişler Çanakkale’ye birlikte kucak kucağa şehit olmuşlar. Size ne oluyor neyi paylaşamıyorsunuz da bu ülkede birbirimize şüphe halinde bakıyorsunuz. Boşnak’ı da o kadar seviyorum Romanı’nı da o kadar seviyorum. Her alanda öyle. Er veya geç bu da halledilecek. Onlar benim kürt kökenli vatandaşlarımın temsilciside değil. Bunu biliniz. Eğer dürüstler ise silahları bıraksınlar sandığa öyle gitsinler. Silahlarla tehdit ederek bu köyü ortadan kaldırmak suretiyle oy almak kolay. Bırak benim halkım kendi iradesi ile oy kullansın bakalım kaç oy alacağız. Onurlu oy o oydur. Eğer alabiliyorsan. Ama şuanda aldığın oyun kıymeti yok. Bu oy şahibeli oy. Bunu çok iyi bilmemiz lazım. Çocuklarımızı kullanacaksınız kadınlarımızı kullanacaksınız sonra biz demokratik diyeceksin.

HİÇ KİMSENİN ÖNÜNDE ELİMİZİ OVUŞTURMAYIZ

Bunlar kamuya hizmet eden mallar değil mi? Bu otobüsler kimin? Milletin içinde vatandaş Ahmet Mehmet var. Diyarbakır’da da o var Bitlis'de de o var. Molotof kokteylini onların eline tutuşturan kim. Bu yasayı başlık olarak değiştirdik. Suça itilen çocuklar dedik.. Onlar aldatıldılar. Bu işi şuurları ile yaptıklarına inanmıyoruz. Onun için bu adımı attık. Değerli kardeşlerim ne olursa olsun. Bu ülkenin ümidi olan çocuklar daha yaygın eğitime hamdolsun bizimle kavuştular. Hocalarımızın güvenliğide tabi önem arz ediyor. Onlarda tehdit altında. Onlarda huzur içinde dersini veremiyor. Çocuklarımız için daha aydınlık bir gelecek için canla başla devam edeceğiz. Bu ülkenin demokrasisi değerli arkadaşlarım birinci sınıf demokrasi olacak. Bu ülke insan haklarına saygıda bölgesinde ve dünyada örnek gösterilecek bunu herkes bilmeli. Bu ülke tarihi ile büyük bir ülke. Bu ülke dar kalıplara sığmayacak kendisine zincir takılmayacak kadar büyük bir ülke. Hiç kimsenin önünde biz elimizi ovuşturamayız. Kimsenin karşısında boynumuzu bükemeyiz. Bizim gündemimizi belirlemesine asla müsade etmeyiz. Onurlu dış politikası ile bu ülke hakkın yanında durmaya hakkı söylemeye mazlumların ve mağdurların sesi olmaya yeryüzünün umudu olmaya devam edecek. Kardeşliğimizi bizim en büyük işimiz. Kardeşliğimiz bizi biz yapan harcımız. Bu ülkenin birliğine kast edenler tarih boyunca nasıl duvar çarptıysalar yarında bugünde çarpacaklar. Gençlerin kanından beslenen vampirlere anaların gözyaşları ile beslenen fırsatçılara rağmen bu ülkenin çimentosuna güç katmaya devam edeceğiz.

MİLLETİMİZE HİZMETKAR OLMAYA GELDİK

Hiç kimsenin zihninde soru işareti bulunmasın. Bizim nazarımızda candır ve bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Başörtülünün hakkını savunduğumuz kadar açığının da hukukunu sağlamaya devam edeceğiz. Herkesin birbirini hassasiyetlerine hakkı ve hukukuna tesis etmek bizim sorumluluğumuz altındadır. Ne kadar derdimiz ise o kadar derdimizdir. Hakkın bir lütuf olarak görülmediği ve evrensel hakların bir Türkiye'yi inşa etmek bizim mesuliyetimizin altındadır. Biz milletimize efendi olmaya değil biz milletimize hizmetkar olmaya geldik. Biz asla ve asla belli bir kesimin belli bir zümrenin değil tüm Türkiye'nin hizmetkarıyız. Birbirimize insan olduğumuz için saygı ile bakmalıyız. Her bir gönüldaşımızın kardeşimizin bu coşku ile 2011 seçimlerine hazırlanacaklarına inanıyorum. Teşkilatımızı bu yönde motive edeceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun yolumuz bahtımız açık olsun sizleri sizlerin şahsınız ile ailelerinizi aziz milletimizi bir kez daha muhabbet ile selamlıyor hepinizi Allah'a emanet ediyorum ve kalın sağlıcakla diyorum.