Akhisar'da '2. Zeytin Hasat Şenliği'

Manisa'nın Akhisar ilçesinde Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "2. Zeytin Hasat Şenlikleri" yoğun katılımla yapıldı.

Akhisar'da '2. Zeytin Hasat Şenliği'
55 bini sofralık 15 bini yağ olmak üzere 70 bin tonluk işlenmiş rekoltesiyle tırmanış halinde olan Akhisar'a şenlik için İstanbul ve İzmir'den gelen basın mensupları, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci'nin sahibi bulunduğu İdeal Tarım Zeytin işletmesini ardından Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen'in sahibi bulunduğu Ant Zeytinyağ Fabrikasını gezdi. Akhisar Belediyesi'nin Halkla İlişkiler Biriminin düzenlediği zeytinyağlı yemek yarışmasının ardından Akhisar Belediye Meclis
Salonu'nda "Dünyada Sürdürülebilir Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti" konulu panel düzenlendi.
Manisa MHP Milletvekili Ahmet Orhan'ın da katıldığı panelde konuşan Vali Celalettin Güvenç, bu tür organizasyonların özellikle tarım sektörü içerisinde olmasından dolayı önemsenmesi gerektiğini vurguladı.
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci de, "1985 yılında Akhisar'da 2 milyon 800 bin ağaç ve 195 bin dekarda zeytin ağacı vardı. Bugün Akhisar'da 12 milyon zeytin ağacı var, yarısı Gemlik, bir kısmı Uslu ve Domat zeytinidir. Akhisar sofralık zeytinde teknolojisinde, ihracat yapan ve Suriye, Mısır, Ürdün gibi yerlere makine satılıyor. Akhisar bu yaptığımız etkinliklerle Markalaşmaya çalışıyor. Bugün zeytinyağı deyince kuzey Ege'de bir ilçe, sofralı zeytin deyince Marmara'da bir ilçe,
bizde Türkiye'de sofralık Yeşil ve siyah zeytin deyince Akhisar akla gelsin diye bu etkinlikler yapılıyor. Akhisar'ın 245 tane zeytin işletmesi, 35 tane zeytinyağı fabrikası ve 12 milyon zeytin ağacı var. Gelecek yıllarda bu daha da artacaktır. Geçen yıl 200 bin ton zeytin hasat eden Akhisar, gelecekte 2015-2016 yıllarda 350-400 bin ton zeytin hasat edeceğini tahmin ediyoruz. 42 ülkeye zeytin ihracat yapıyoruz. Hedef pazar olarak ben Rusya'yı gösteriyorum, o zaman sıkıntı olmaz" dedi.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da, "Hasat şenliğimizin ikincisini yapıyoruz. Zeytin bizatihi çok önemli bir ürün, bölgemiz için çok önemli, zeytinin tanıtıma ilişkin Akhisar'ın çok artıları var. Önümüzdeki aylarda Zeytin kongresi Şubat ayında Akhisar'da yapılacak. Takvim olarak 6 ay sonra bir ihtisas Zeytin Organize Bölgesini kuracak. Sektörün model arayışı burada somut hale gelecek" diye konuştu.
Zeytin ve Zeytinyağında sürdürülebilir ihracat konulu panelde ise moderatör olarak Türkiye İhracatçılar Meclis İcra Kurulu Üyesi Rıza Seyyar görev yaptı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Eş Başkanı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, Dr. Cemil Ertem, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metoloji Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümünden Doç. Dr. Berat Özçelik ise panelist olarak katıldı.
Panelist Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Eş Başkanı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, "Bugün geldiğimiz noktada 80 ila 90 milyon ağaçtan 160 milyon ağaca çıktık. İhracatın uzun soluklu olabilmesi için gereken birinci adım üretim ile ilgili alt yapı çalışmaları aslında bir nevi istediğimiz noktaya gelmek üzeredir. 160 milyon ağacımız ile dünyada artık lig değiştirebilecek düzeye geldik. İkinci adım ise ülke imajı yani ülke markası olması
gerekmektedir. Çünkü şunu gördük ki ülkemiz belki zeytinin ana yurdu ancak dünyada markalaşma konusunda yeterli bir şekilde adım atmadığımız ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine 2007 yılında yönetmelik ve bizlere verilen hak ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği müştereken Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesini kurmuştur" dedi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli'nin ardından söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metoloji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Berat Özçelik, zeytin ve zeytinyağını sağlık üzerine etkileri hakkında konuşma yaptı. Dr. Cemil Ertem de, dünya ekonomisinin yeri ve ülkenin büyüme noktası hakkında bilgiler verdi.