Ahilik Haftası Çerçevesinde Doğu Karadeniz'in Ahisi Sarı Halife Anıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı söylenen ve Yavuz Sultan Selim'in hocası olduğu belirtilen Hacı Abdullah Halife (Sarı Halife) için Giresun'un Yağlıdere ilçesine bağlı Tuğlacık ve Tekke köylerinde 12

Ahilik Haftası Çerçevesinde Doğu Karadeniz'in Ahisi Sarı Halife Anıldı
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı söylenen ve Yavuz Sultan Selim'in hocası olduğu belirtilen Hacı Abdullah Halife (Sarı Halife) için Giresun'un Yağlıdere ilçesine bağlı Tuğlacık ve Tekke köylerinde 12. anma töreni düzenlendi.
Düzenlenen törene İlçe Kaymakamı İsmail Özkan, Giresun belediye başkanı Kerim Aksu, AKP Giresun İl başkanı Mehmet Geldi, İlçe Belediye Başkanı Abdurrahman Kırhasanoğlu, CHP Giresun İl Başkanı Aykut Gezmiş, ilçe müftüleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Daha önceki yıllarda Mayıs ayının ilk haftasının Cumartesi günlerinde düzenlenen Hacı Abdullah Halife'yi anma programlarını Doğu Karadeniz'in Ahisi olduğu için Ahilik Haftası olan12â€"18 Ekim tarihine aldıklarını belirten Tekke Köyü Kalkındırma, Dayanışma, Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Şen, "Doğum tarihi bilinmeyen Hacı Abdullah Halife, 1543 tarihinde vefat etti. Trabzon Valisi Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Selim dönemlerinde Giresun'da yaşayan Hacı Abdullah Halife, Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun adına Giresun'un Yağlıdere İlçesi'nde oluşturulan vakfın yönetimini yürüttü. Hacı Abdullah Halife hakkında yazılı ve sözlü kaynaklarda Allah dostu olarak bahsedilmektedir. Tüm hayatı boyunca bölge insanına hizmet eden Hacı Abdullah Halife'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı bilinmektedir" dedi.
Karadeniz Kültür Turizmini harekete geçirmek için Hacı Abdullah Halife'ye ait müze için 1978 yılında Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kuruluna müracaat ettiklerin söyleyen Dernek Başkanı Şen, "Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulundan verilen kararda Tekke Köyünde Hacı Abdullah Halife'ye bağlı eserlerin iç ve çevrelerinin düzenlenerek Karadeniz Kültür Turizmine katkılar sağlayacağı kararına varılmıştır. 32 sene önce alınan bu karara rağmen maalesef hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Anıtlar Yüksek Kurulu eğer buraya bir çivi çakmayacaksa alınan bu kararın bizim için hiçbir önemi yoktur. Bizler ömrümüzün sonuna kadar Hacı Abdullah Halife'ye sahip çıkacağız. Eğer biz bu aşamaya geldiysek bunu bölgemizdeki değerli basın mensuplarına borçluyuz" şeklinde konuştu.
Tekke Köyü'nün önceki adının ahi çukuru olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Şen, "Gülbahar Hatun Tekke Köyü'nü kendi vakfına dahil ederek tekke ilan ediyor ve köyün adı böylece Tekke Köyü olarak kalıyor. Hacı Abdullah Halife'nin Dergahı, Fırını ve Cami'den oluşan Külliyesi Tekke köyünde bulunurken türbesi ise Tuğlacık Köyünde bulunmaktadır. Tuğlacık Köyü'nde başlayan anma programı Tekke Köyü'ndeki Camisi, ikametgahı, değirmeni ve kendi el yazmalarıyla, kendisi adına gönderilen fermanlardan kurulan müzesinin ziyaretiyle sona ermiştir" diye konuştu.