Karakteriniz dişlerinizden okunsun

Diş estetiğinde sadece kaşın gözün değil huyun suyun da önemi var!

Karakteriniz dişlerinizden okunsun
Diş estetiği denilince ilk akla gelen isim onunki... Diş Hekimi Galip Gürel bu alandaki yeniliklerin hem yaratıcısı hem de uygulayıcısı... Bu defa da vizajizmle çıktı ortaya... “O da ne demek?” diyorsanız küçük bir ipucu vereyim; diş estetiğinde sadece kaşın gözün değil huyun suyun da önemi var... Devamını merak ettiyseniz aşağıdaki satırlara göz gezdirmelisiniz...

Adını duyunca dudak bükeceğiniz biri değil... Galip Gürel yaptığı işi seven, heyecanı yüzünden okunan, yeniliklere doymayan bir diş hekimi. Estetik diş hekimliği ile ilgili geliştirdiği pek çok tekniği var.

New York Üniversitesi’nde konuyla ilgili dersler veriyor. 2003 yılında yazdığı 528 sayfalık kitabın bunca yıl aradan sonra hâlâ best seller olması ve 11 dile çevrilmesi bile bunun göstergesi. Tarkan’dan Fatih Terim’e, Ajda Pekkan’dan iş dünyasının çok sayıda ünlüsüne kadar pek çok kişi onun dokunuşuyla değişiyor. İşin ilginci yaptığı dişler kendini gizliyor ve “Bir şey yaptırmış ama acaba ne?” dedirterek, yaptıran kişinin etrafında bir kıskançlık çemberi oluşturuyor. Suudi Kralı dişlerini ona yaptırıyor. Ünlü oyuncu Monica Belluci arkadaşının dişlerini çok beğenince adresin Galip Gürel olduğunu öğrenip adını randevu defterine yazdırıyor. Hal böyle olunca bana da merakımı gidermek için kendisiyle röportaj yapmak düşüyor...

SOSYETE DİŞÇİSİ Mİ?

‘Sosyetik dişçi’ tanımını sevmiyor. Nedenini sorduğumda bunun bilimsel çalışmalarına gölge düşürdüğünü söylüyor. “Medyayla iyi ilişkileri olan bir diş hekimini pek çok yerde görebilirsiniz, ancak bilimsel çalışmalarla yer almak o kadar kolay değildir” diyor.

Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi’nin (EAED) ilk Türk üyesi ve başkanı olan Galip Gürel, dünyada ilk kez Brezilyalı diş hekimleriyle beraber uyguladığı ve yakında bilimsel duyurusunu yapacakları “vizajizm” adı verilen yeni diş tekniğini anlatıyor. O, net bir şekilde bilgi verince anlıyorum ki dişlerin yapımında sadece kaşın, gözün, saçın değil, karakterimizin de önemi var. Galip Gürel, “Hastanın isteklerini, psikolojisini, yerleşik davranış kalıplarını işin içine katmak bence önümüzdeki 10 – 15 senenin ayrıcalığı olacak” diyor. Merak ediyorum, “Acaba vizajizim uygulaması nasıl gerçekleşiyor?” Geçiyorsunuz diş hekiminizin karşısına ve ona kendinizi anlatıyorsunuz. Sonra yüzünüzün fotoğrafı çizgilerle bölümlere ayrılıyor. Yüzünüzü kâğıt üzerinde bir güzel parçalıyorlar anlayacağınız.

Alın bölgeniz, burun bölgeniz, dudak bölgeniz, çene bölgeniz... Hepsi sizin karakteriniz ve yerleşik davranış kalıplarınızla ilgili ipuçları veriyor. Sonra dev bir perdede beliren fotoğrafınız üzerinde çok sayıda diş hekimi başlıyorlar tartışmaya... Ne olup bittiğini daha iyi anlayayım diye bana da uyguladılar. İşin tuhafı, olumlu ve olumsuz özelliklerimle, kendimde değiştirmek ve öne çıkarmak istediğim yönlerimi “şak” diye tutturdular... Ben bu işten şunu anladım; dişlerinizi yaptırırken sadece saç modeliniz değil o saçı nasıl geriye attığınız da önemli... Gözün yapısı dişlerin şekillendirilmesinde çok değerli ama nasıl baktığınız ve o gözü nasıl kırptığınız da ihmal edilmemeli...

DUYGU YÜZE YANSIMALI


Durmayalım, devam edelim... Yüzünüzün bölümlere ayrılmış hali; karakteriniz, oturmuş davranışlarınız, ilişkileriniz ve yaradılışınızla ilgili çok sayıda ipucu veriyor. Yapılan analiz sonucunda karakteriniz güçlü, dinamik, hassas ya da sakin çıkabiliyor. Ama bunlar öyle iyi detaylandırılıyor ki, yaptırdığınız yüz analizinden bir sürü bilgiyle ayrılıyorsunuz. Kişiliğiniz; aldığınız kültür, eğitim, din ve deneyimlerinizin bir parçası olarak görülüyor. Galip Gürel vizajizm yöntemiyle fotoğraftaki görüntünüzün ne kadarının genetik, ne kadarının değiştirilebilir olduğunu görmek istediklerini ve duyguları ön plana çıkararak hastaların arzularını yüzlerine yansıtmalarına olanak tanıdıklarını söylüyor. Örneğin inatçı biriyseniz diş tasarımınız bu özelliğinize göre yapılabiliyor. Eğer, “Aslında ben inatçı yönümü törpülemek ve daha ılımlı biri olarak görünmek istiyorum” diyorsanız farklı bir tasarıma sahip oluyorsunuz. Bu yöntemde önemli olan sizin hisleriniz ve şimdi söyleyin bakalım, dişleriniz aracılığıyla hangi özelliğinizi yansıtmak istersiniz?

VİZAJİZM NEDİR?

Vizajizm, Fransızca visage yani “yüz” kelimesinden geliyor. İlk olarak 1930’lu yılların başında mimarlar ve kuaförler tarafından kullanılan yöntemin diş estetiğinde uygulanabileceğini ilk düşünen ise Brezilyalı diş hekimi Braulio Paolucci oluyor. Galip Gürel’le birlikte çalışan Paolucci, vizajizmle günümüzde uygulanan standart gülüş tekniğine, kişinin sadece dış görünüşünün değil; psikolojik yapısı, davranış kalıpları ve yerleşik alışkanlıkların da dahil edildiğini söylüyor.

Vizajizm nasıl uygulanıyor?

 İlk olarak hastanın yüzünün fotoğrafı çekiliyor.
 Hastayla temel karakter özellikleri ile arzu ve isteklerini ifadeye yönelik bir görüşme yapılıyor.
 3 boyutlu gülüş tekniği ile hastalar kendilerine en uygun seçeneğe karar veriyor
 Hasta hakkında elde edilen tüm bilgi ve özellikler gerçekleştirilecek tedavide kullanılıyor.

PAHALI MI DEDİNİZ?


Galip Gürel, çok pahalı olduğu iddiasına gülüyor ve “Bu değişken bir kavram” diyor. Diğer diş hekimlerinden daha pahalı olmasının kullandığı materyalle ilgisi bulunmadığını söyleyen Gürel, “Materyaller bellidir ve aradaki fark en çok 3 – 5 Euro’dur“ diyerek devam ediyor: “Bir yağlıboya tablo düşünün, kullanılan materyal aynı olsa da sonuçlar farklıdır. 3 bin dolara da tablo satılıyor, 300 milyon dolara da... Bu nedenle böyle bir yöntemden yararlanmak için dişinize yaptırdığınız uygulamanın değerinin farkında olmanız gerekir. Verdiğimiz hizmetin, ne yaptığımızın farkında olmayan birine pahalı gelmesi son derece normaldir.”