"Yerel basın da yargı kıskacında"

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Demokrat Gebze gazetesinin Yazıişleri Müdürü Murat Dağdeviren, yerel basın da yargı kıskacında olduğunu

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Demokrat Gebze gazetesinin Yazıişleri Müdürü Murat Dağdeviren, yerel basın da yargı kıskacında olduğunu söyledi.

Dağdeviren, "Biz 35 yıldır faaliyet gösteren bir gazeteyiz. Bugüne kadar hep demokrat kimliğimiz ön planda oldu. Son dönemde ülke gündemini meşgul eden konulara da zaman zaman gazetemizde ve www.demokratgebze.com.tr internet adresinde yer verdik. Özellikle de konuyu gündeme getiren ulusal gazete ve internet sitelerinden kaynak göstermek kaydıyla ve yazar ismi belirterek alıntılar yaptık. Fakat yasa dışı örgüt üyeliği suçundan yargılananlar yargıyı da kullanarak üzerimize gelmeye başladılar." dedi.

Ulusal bir internet sitesinde Yusuf Gezgin ismiyle köşe yazısı yazan bir yazarın yazılarını kendi internet sitelerinde ve gazetesinde yayınladıkları için aleyhlerinde dava açılarak sindirilmeye çalışıldıklarını belirten Dağdeviren, şöyle devam etti: "Biz kurum olarak basın özgürlüğü kapsamında Ergenekon davası ve süreci ile ilgili çeşitli yazılara ve yorumlara yer verdik. Ama bu ve benzeri haber ve yorumlarla ilgili bize çeşitli davalar açıldı. Sadece Doğu Perinçek bile içeride tutuklu olarak yargılanmasına rağmen bize toplam 40 bin TL'lik iki ayrı dava ve ayrıca ceza davası açtı. Daha birçok davamız var. Açılan davaların da tamamına yakını bu benzeri konularla ilgili. Yargı kullanılarak sadece ulusal değil yerel basın da sindirilmek isteniyor."

Son dönemde kendilerine açılan davaları takip etmek için neredeyse her gün adliyeye gittiğini, mesleğini yapamayacak duruma getirildiğini ifade eden Dağdeviren, "Hükümetin bu konuya bir çözüm getirmesini, basını bu yargı kıskacında kurtarmasını istiyoruz. Aksi taktirde ceza infaz kurumları bu tazminat paralarını ödeyemeyen gazetecilerle dolacak." ikazında bulundu.

Ergenekon davasının Gebze bölgesi ile direkt ilgili olduğunu, özellikle 'Dilovası' isimli itirafçı sanığın bu konuyla ilgili anlattıklarının çok önemli olduğunu hatırlatan Murat Dağdeviren, "Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Veli Küçük uzun bir dönem Kocaeli ve Gebze'de görev yaptı. Kocaeli, Adapazarı ve Yalova üçgeninde olup bitenler bu konunun bel kemiğini oluşturuyor. Burada gerçekleşen olaylar çözülmeden Ergenekon davasının sağlıklı bir şekilde sonuçlanması çok zor. Özellikle son 15 yılda bu bölgede, eski İstanbul yolu denilen güzergahta 50'ye yakın faili meçhul cinayet işlendi. Öncelikle bu faili meçhul cinayetlerin üzerine gidilmesi ve araştırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ergenekon soruşturması başlamadan önce neredeyse hemen her gün faili meçhul cinayet haberi yaptıklarını belirten Dağdeviren, "Ergenekon soruşturmasıyla birlikte faili meçhul cinayetler bitti. Sadece bu süreç bile birilerinin aklında soru işareti oluşturmalı." dedi.