Vatandaşların duyarlılığı tarihi mozaiklerin bulunmasını sağladı
Kısa süre önce Kilis'e bağlı Kurukastel Ören Yeri'nde bulunan mozaikleri kurtarma kazıları başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Aldemir, yakla
Abdullah Aldemir, "Kurukastel Ören Yeri tescilli sit alanlarımızdan biridir. Burada eski bir yerleşim olduğunu yüzey araştırmalarından biliyoruz. Ancak bu güne kadar bir kazı yapılmamıştır. Bu nedenle burada kurulan şehrin adı nedir? Ne zaman, kimin tarafından kurulmuş, ne zaman ve kimin tarafından yıkılmış bilmiyoruz. İki vatandaşımızın patika yol üzerinde mozaik gördüklerini Valiliğimize bildirmeleri üzerine inceleme yapılmış, Valimiz Turhan Ayvaz'ın destekleri, Bakanlığımızın kazı izni vermesiyle, Gaziantep Müzesi arkeologlarıyla alan kazılmış ve mozaikler açığa çıkarılmıştır." bilgilerini verdi.
Yaklaşık 30 metre kare ebatındaki mozaiklerin iki vatandaşın hassasiyetiyle bulunduğunu belirten Aldemir, şöyle devam etti: "Valiliğimiz bu vatandaşları ödüllendirecek. Benzer örnek davranışları diğer vatandaşlarımızdan da beklemekteyiz. Mozaikler 5. Yüz yıla ait Bizans Dönemi mozaiklerinin özelliklerini göstermektedir. Ancak yazılı bir belgeye rastlanmamıştır. Bir villanın tabanına yapılmış mozaiklerdir. Yapılan kazıda bulunan izler binanın bir yangınla yıkıldığını göstermektedir. Restoretörlerce temizlik ve bakımı yapılarak mobil hale getirilecek olan mozaikler, Kilis'te müze açılınca iade edilmek üzere, Gaziantep Mozaik Müzesi'ne kaldırılacaktır. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 4.maddesi gereği arazisinde tarihi eser olanların haber verme zorunluluğu vardır. Haber vermemeleri durumunda tarihi eser kaçakçılığı suçu işlemiş konumuna düşmektedirler. Çok zengin bir tarihi birikime sahip olan ilimizde vatandaşlarımızın bildikleri eserleri Valiliğimize veya Müdürlüğümüze bildirmelerini bekliyoruz."