Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail aleyhine yapılan başvuruyu kabul etti

İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara davasını Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Avukat ve mağdurlardan oluşan ekibin verdiği dava dil

İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara davasını Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Avukat ve mağdurlardan oluşan ekibin verdiği dava dilekçesi mahkeme tarafından kabul edildi. Dava dilekçesi ile ellerindeki bilgi ve belgeleri verdikten sonra mahkeme binası önünde davanın avukatları ve mağdur aktivistler basın toplantısı düzenledi.

Yaptıkları başvurunun mahkeme tarafından kabul edildiğini belirten Avukat Ramazan Arıtürk, "Ümit ediyoruz ki bunun sonucunu da göreceğiz." dedi. İsrail'in 9 yardım gönüllüsünü katlettiği Mavi Marmara baskınını 'insanlık adına yüz karası bir olay' şeklinde nitelendiren Arıtürk, "Uluslararası hukuk ve insanların vicdanları bu saldırının karşılıksız kalmasını bekleyemezdi." dedi.

Mahkemeden bu elim olayı soruşturarak failler hakkında gereken cezayı vermesin beklediklerini ifade eden Arıtürk, bu durumun 9 insanı geri getirmese de dünyada adaletin de bir şekilde gerçekleşeceğinin tescili olacağını ifade etti. Arıtürk, yaptıkları başvurunun İsrail halkına karşı değil, baskında görev alan askerler ve komutanları ile olayda sorumluluğu bulunan diğer yetkililere karşı olduğunu vurguladı.

Arıtürk, aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan Furkan Doğan'ın katledilmesine ABD yönetiminin tepkisiz kalmasını da eleştirerek, "Ne yazık ki kendi vatandaşına sahip çıkamayacak kadar zayıf olduklarını gösterdiler." dedi. Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan ise "Bu işin içinde İsrail'in olmasının uluslararası hukuk kurallarının çalışmasına engel olmaması lazım." ifadelerini kullandı.

Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, siyasi çıkarların değil, adalet ve insanlığın kazanacağına dair ümitlerini dile getirdi. Mavi Marmara'dan yaralı olarak kurtulan yardım gönüllüsü Adem Bakıcı ise "Biz orada vurulduk. Bunun yerde kalmamasını ümit ediyoruz." dedi.