Orman Genel Müdürü Kahveci: Defne yaprağı, ormancı ile köylüyü hısım yaptı

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, dünyadaki defnenin yüzde 95'nin Türkiye'de üretildiğini söyledi. Kahveci, kendilerinin geliştirdiği projeyle; 'köylü

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, dünyadaki defnenin yüzde 95'nin Türkiye'de üretildiğini söyledi. Kahveci, kendilerinin geliştirdiği projeyle; 'köylüyle ormancının hasım değil, hısım olmasının' hedeflendiğini, bunu da defne yaprağı sayesinde başardıklarını dile getirdi.

Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Çukur köyünde bu yıl ikincisi düzenlenen Defne Şöleni'ne katılan Kahveci, 'ormanların rehabilitasyonu' diye bir teknik fikri başlattığını kaydetti.

Avrupa'da 'bozuk orman' diye bir kavramın bulunmadığını vurgulayan Kahveci, bu ülkelerin yüz yıl önce söz konusu sahaları temizleyerek yerine çam ve ladin benzeri ağaçları diktiğini belirtti.

Kendilerinin de son yıllarda bozuk ormanların iyileştirmesi için çalışmalarda bulunduklarını ve çok önemli sonuçlar elde ettiklerine işaret eden Kahveci, "Bunların meyveye durması ve vatandaşın ekonomisine olan katkısı çok uzun süreçler alıyor. Yani bugün diktiğimiz ağaçların semerelerini görmeye ömrümüz ya yetiyor veya yetmiyor. Ancak bazı ürünler var ki bunların hemen neticeleri alınabiliyor." dedi.

Teşkilatın kırsal alanda yaşayan köylülerin ormanları koruması için yıllarca mücadele verdiğine dikkat çeken Kahveci, geçim sıkıntısı çeken vatandaş ile ormancıların bu yüzden kim zaman karşı karşıya geldiğini hatırlattı.

Kahveci, şöyle devam etti: "Biz ' köylüyle ormancı hasım değil, hısım olsun' diye bir slogan geliştirdik. Bu hısımlığı nasıl yapacaktık. Bir defne yaprağı orman ile vatandaşı hısım yaptı. Bir güzel kaynaştırdı. Buraya gelirken köylülerin bizi gülen yüzlerle karşılamasının mutluluğunu yaşıyoruz. Eskiden ormanlık alanlara 'hayvanlar girmesin' diye tel örgüleri çeker, bir de bekçi tutardık. Şimdi 'hayvanlar defne ağaçlarına zarar vermesin' diye köylüler birbirini kontrol ediyor. Artık bizim buralara bekçi göndermemize gerek kalmadı. Bu işi vatandaşın kendisi üstlendi. Bugüne kadar gelmek istediğimiz nokta da zaten buydu."

"REHABİLİTASYON VE AĞAÇ DİKİMİ PROGRAMIYLA TÜRKİYE SIRALAMAYA GİRDİ"

Odun dışı orman ürünlerinden geçen yıl 120 milyon dolar ihracat yapıldığını ifade eden Osman Kahveci, ülkedeki mevcut potansiyel ile önümüzdeki 10 yıl içinde 2–3 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini anlattı.

Dünya defne üretiminin yüzde 95'ni gerçekleştiren Türkiye'nin bu alandaki tekeli elinde tuttuğunu bildiren Kahveci, kekik, adaçayı, ıhlamur ve benzeri odun dışı ürünlerin de piyasasının gittikçe arttığını aktardı.

Odun dışı ürünlerde Türkiye'nin dünyada ilk üç ile beş arasında değişen bir pozisyonu aldığını belirten Kahveci, bozuk ormanların hızlı bir şekilde rehabilite edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Artık birçok yerde bal ormanlarını kurduklarını açıklayan Kahveci, "Defne ormanları içinde arıcılık yapılabilir. Böylece halk orman kaynaklarından daha fazla gelir elde edecek. Yılda 400–500 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Yıllık rehabilitasyon ve ağaç dikimi programlarıyla Türkiye dünyada ilk üçe giren ülke oldu. Dünyada azalan orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisiyiz. Ormanlık sahalarımızda her yıl yaklaşık 300 bin dönümlük artış var." şeklinde konuştu.

"ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARI YAKALADIK"

Orman yangınları ile mücadelede de dünyanın en başarılı ülkesi konumuna gelindiğine dikkat çeken Kahveci, şunları söyledi: "Orman yangınlarında ekiplerin havadan ve karadan yaptığı etkin mücadeleler neticesi bu yıl son 10–20 senenin en az zararla atılan zaman dilimi oldu. Tabi burada vatandaşlarımızın ve diğer kurumların dayanışmasının büyük bir rolü oldu. Şu anda dünyanın en modern yangın yönetim sistemini kullanıyoruz. Fransız ve Portekizliler bu sistemi izlemeye geldi. Şu anda Balkanlar, Türkî Cumhuriyetleri ve Ortadoğu orman teşkilatlarıyla sıkı işbirliği içerisindeyiz. Suriye ormanlarının tamamını biz planlıyor, yangın yönetim sistemini kuruyoruz."

Kahveci, Toros Dağları'ndaki çıplak sahaların ağaçlandırılması için talimat verdiğini sözlerine ekledi.

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara ise dağın taşın ortasında "defne değil, definenin" yani bir servetin ortaya çıkartıldığını söyledi.

2009 yılında sadece Çukur köyünde yıllık geliri 2–3 bin TL olan vatandaşların defne satışından toplam 330 bin TL civarında bir gelir sağladığını kaydetti. Kara, "Çukur köyüne geldiğimizde mutlu, sevinen; yüzü gülen insanlar vardı. Heyecanlarını bizimle paylaşıyorlardı." dedi.

2010'da 200 hektar defne rehabilitasyonun planlandığını açıklayan Kara, yılsonuna kadar toplam 81 bin adet defne fidanının dikileceğini aktardı.

Çukur Köyü Muhtarı Ahmet Kantar da 2005 yılından defne ekimi nedeniyle orman teşkilatıyla yaşadıkları sıkıntılara işaret etti. Kantar, "Vatandaşlar bizi taşladı, hakaret etti. Geçen yıl köyde 817 ton defne kesimi gerçekleşti. Ailelerin cebine 330 bin TL'nin üzerinde para girdi. Yol sorunu nedeniyle defne kesimine bu yıl geç başlandı. Şimdiye kadar 200 ton gibi bir kesim oldu. On ikinci aya kadar 500 ton defne kesimini amaçlıyoruz." açıklamasında bulundu.

Defne Şöleni folklor ekiplerinin gösterileri ile yerel sanatçıların saz ve türküleriyle renklendi. Ayrıca köylü kadınların hazırladığı sıkma, yayık ayranı ve kavurma kıl çadırda davetlilere ikram edildi. Programda Çukur köyü fahri hemşehrilik beratı verilen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Uğur Şahin adlı çocuğun kirvesi oldu. Çok sayıda vatandaşın katıldığı organizasyonda defne hasadı, tohum ekimi ve fidan dikimi yapıldı. Defne yaprağından üretilen ürünlerin sergilendiği etkinlik okunan şiirler ve davul–zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.