Orhangazi'de Zeytin Paneli

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen panelde zeytin üreticilerinin meseleleri tartışıldı.

Orhangazi'de Zeytin Paneli
Zeytin ve yağı üreticilerinin de katıldığı "Zeytinin Bugünü ve Geleceği" konulu panelin açılış konuşmasını OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu yaptı.
Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt, zeytin üretiminin bu yıl afetler sebebiyle düştüğüne işaret ederek, üreticinin artık daha bilinçli şekilde üretim yapması gerektiğini söyledi. Birliklerin üretici ile daha iç içe olması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, yıllardır devam eden ve miras yolu ile bölünen tarlaların veraset sisteminin kaldırılması gerektiğini belirterek üreticiyi eleştirdi.
Orhangazi'nin Avrupa standartlarında zeytin havuzları ve entegre sisteminin olduğunu gözlemlediğini belirten Marmarabirlik Entegre Tesisler Müdürü Ertuğrul Doğaner, son yıllarda yaşanan sıkıntılardan bahsetti. Orhangazili üreticinin ürünlerini oldukça kaliteli olduğunu söyleyen Doğaner, Avrupa'da insanların artık tuzsuz zeytin yediğini dile getirdi. Doğaner, Marmarabirlik'in tamamen teknolojik ortamlarda paketleme yaptığını ifade etti.
UZZK Başkanı Mustafa Tan ise, bu yıl Türkiye'de ağaç başına 9,3 kilogram verim ile 304 bin ton sofralık, 771 bin ton da yağlık olmak üzere toplam 1 milyon 74 bin ton zeytin rekoltesi beklendiğini açıkladı. Tans, zeytin yağında ise 160 bin 413 ton üretim tahmin edildiğini kaydetti.
Tan, TÜİK istatistiklerine göre Orhangazi'de 1 milyon 671 zeytin ağacının ürün verdiğini dile getirerek, üretimin en önemli alanlarına devletin özel destek vermesi gerektiğini söyledi.