Muş Valisi Bektaş: Ahilik kültürü, esnaf ahlakının kurumsallaşmış şekli
Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Ahilik kültürünün, esnaf ahlakının kurumsallaşmış şekli olduğunu belirterek, bu anlamda, bir şeyin gelişmesi için fiziki ge
Bektaş, "Ahilik, esnafın gerek çırağını yetiştirirken, gerek ticaret yaparken uyması gereken manevi kullardır. Ahiliği biz kısaca ticaret ahlakı olarak adlandırabiliriz." dedi.
Muş'ta Ahilik Kültürü Haftası ilk defa kutlandı. Kutlama programında vatandaşlara dağıtılan Ahi Pilavından almak isteyen vatandaşlar izdiham yaşanmasına sebep oldu.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanlığı (ESOB) ile Muş Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce ortaklaşa düzenlenen 'Ahilik Kültürü Haftası' kutlamaları başladı. Belediye meydanında başlayan kutlamalara Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Necmettin Dede, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Muş Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığının katkıları ile düzenlenen etkinlikte vatandaşlara ahilik pilavı dağıtıldı. Muş Belediyesi önünde gerçekleştirilen etkinlik ilk olarak esnaflar tarafından açılan ürün stantlarının gezilmesi ile başladı. Stantları gezen Muş Valisi Erdoğan Bektaş, ahiliğin esnaf için manevi kurallar anlamına geldiğini belirterek, Muş'ta ilk defa yapılan Ahilik Kültürü kutlamalarının geleneksel hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Vali Bektaş, daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:
"Ahilik Haftası tüm Türkiye'de kutlanmaya başladı. Ahilikte öne çıkan illerimiz var. Özellikle Ahi Evran hazretlerinin yaşadığı Kırşehir ilinde, Ankara'da, Bursa'da ve Kayseri'de bu kutlamalar daha coşkulu bir şekilde yapılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ahilik programının yıllardan beri bütün illerde yapılmasını istiyor. Ama Muş'ta ilk defa yapılıyor. Ahilik esnaf ahlakının kurumsallaşmış şeklidir. Esnafın gerek çırağını yetiştirirken, gerek ticaret yaparken uyması gereken manevi kullardır. Ahiliği biz kısaca ticaret ahlakı olarak adlandırabiliriz."
Muş'ta ticaret ahlakının eksik olduğunu belirten Vali Bektaş, bu anlamda, bir şeyin gelişmesi için fiziki gelişme kadar manevi içsel gelişmenin de o kadar önemli olduğunu savundu. Bektaş, "Muş'ta eksikliğini hissettiğim bir konu var, o da ticaret ahlakı. Ticaret. Esnafın müşterileri ile uyması gereken görünmez kurallardır. Ahilik ise bu görünmez kuralların somutlaşmış halidir. Bu kuralları esnaf kendi içinden geldiği için yapar, bu kurallar ahlak ve edeptir. Biz de bakanlığımızın isteği doğrultusunda şehrimizde yavaş yavaş bir alt yapı oluşsun istedik. Biz daha çok şehrin manevi açıdan boşluklarının doldurulmasını istiyoruz." diye konuştu.
"AHİLİK, ÇALIŞMAK VE AHLAKLI OLMAK ESASINA DAYANIYOR"
ESOB Başkanı Orhan Demirtürkoğlu da Ahiliğin Türk milletine has, bir esnaf disiplini olduğunu söyledi. Demirtürkoğlu, Anadolu esnafının Ahmet Yesevi hazretlerinin açtığı yolda ilerlediğini kaydetti. Demirtürkoğlu, "Ahilik, çalışmak ve ahlaklı olmak esasına dayanıyor. Yaratılmışların en şereflisi olan insana hizmeti öngörüyor. Çok kazanmayı değil, gönül kazanmayı teşvik ediyor. Tüketimi değil, insan için doğru olanı üretmeyi amaçlıyor." şeklinde konuştu.
Ahiliğin bir esnaf bayramı olduğuna dikkat çeken Demirtürkoğlu, ahilik kültürünün iyi anlaşılması halinde yüksek bir edep ve terbiye bilincinin gelişeceğini söyledi. Globalleşen ekonomide 'kazan da nasıl kazanırsan kazan' anlayışının hakim hale geldiğini, bu anlayışta paranın insanın yerine geçtiğini ifade eden Demirtürkoğlu, "Oysa bizim Ahi kültürümüz insana hizmeti, dolayısıyla Hakk'a hizmeti öngörür. İnsanın mutluluğunu hedef alır. Bu yüksek terbiye, Osmanlı'nın beylikten imparatorluğa yükselmesinde de temel oluşturmuştur." dedi.