Hollanda'da hükümet sonunda kuruldu

Hollanda'da İslam karşıtı partinin dışarıdan destekleyeceği sağ azınlık hükümeti kuruldu. Hükümet üyeleri Kraliçe Beatrix'i Huis ten Bosch Sarayı'nda

Hollanda'da İslam karşıtı partinin dışarıdan destekleyeceği sağ azınlık hükümeti kuruldu. Hükümet üyeleri Kraliçe Beatrix'i Huis ten Bosch Sarayı'nda ziyaret etti. Kraliçe'ye nihai raporunu sunan Mart Rutte hükümet kurma görevini kabul ettiğini ve Liberal Parti (VVD ) ile Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) partilerinden oluşan bir hükümet kurduklarını açıkladı.

Bakanlıkların sayısını 13'ten 11'e indirdiklerini belirten Mark Rutte 4 bakanlığın feshedildiğini ve iki yeni bakanlığın kurulduğunu açıkladı. Ardından Kraliçe ile yeni hükümet Huis ten Bosch Sarayı girişinde geleneksel aile fotoğrafı çektirdi. Yine geleneksel olarak Kraliçe merkezde yer alırken sağında Başbakan Mark Rutte ve solunda Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen yer aldı.

Aile fotoğrafı öncesi Kraliçe geleneğe uygun olarak yeni bakanlara yemin ettirdi. Bir önceki hükümette yer alan Kees de Jager ve Piet Hein Donner gibi bakanlar ise yemin etmedi. Kapalı kapılar ardında yapılan yemin töreninde Bakanlar Anayasa'ya bağlılıklarını ifade ederken, görevlerini iyi bir şekilde getirecekleri sözünü veriyor. Yemin töreninin ardından bakanlar görevlerine resmen başlamış oldu.

Rutte 92 yıl sonra başbakanlık koltuğuna oturan ilk liberal partili olma özelliğini taşıyor. Diğer dikkat çekici bir konu ise hükümetin iki partiden oluşup hükümet dışından İslam karşıtı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) desteği ile bir milletvekili ile çoğunluk sağlamış olması. Nitekim Liberal Parti (VVD) ile Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) toplam 52 milletvekili çıkarırken PVV'nin dışarıdan desteği ile bu sayı 76'ya çıkıyor.