Devlet Bakanı Mehmet Aydın: Bilim ve teknolojiye önemli oranda bütçe ayrılmalı
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bilim ve teknolojinin belli bir yere gelebilmesi için önemli oranda bütçenin ayrılması gerektiğini söyledi.
TÜB
TÜBİTAK tarafından Bolu Abant'taki Büyük Abant Otel'de 'Karadeniz Bölgesi AR-GE ve Yenilik Günleri' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bartın Valisi İsa Küçük, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Çankırı Şemsettin Uzun, Düzce Valisi Vasip Şahin, Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Zonguldak Valisi Erdal Ata'nın yanı sıra belediye başkanları, üniversite rektörleri, il özel idaresi genel sekreterleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları, AR-GE projesi yapan özel sektör temsilcileri, kamu araştırma enstitülerinin müdürleri ve yüksek öğretim sektörünün temsilcileri katıldı.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, toplantının açılışında yaptığı konuşmada konuşmada TÜBİTAK'ın yaptığı çalışmaları anlattı. Aydın, bölge bölge toplantı yaptıklarına değindi.
Bilim ve teknolojide daha iyi yerlere gelineceğini belirten Aydın, "Birkaç yılda aldığımız mesafe alacağımız mesafelerin bir güvencesi oluyor."diye konuştu.
Aydın, bilim ve teknolojinin her zaman haber olmadığını ancak tanınması gerektiğinin de altını çizdi. Bilim ve teknolojinin belli yere gelebilmesi için önemli oranda bütçe ayrılması gerektiğini kaydeden Aydın, Türkiye'de bilim ve teknolojiye ayrılan para hakkında bilgi verdi.
BOLU VALİSİ: TEKNOLOJİNİN HIZINA SOSYOLOJİK KAVRAMLAR YETİŞEMİYOR
Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise hız çağının yaşandığını, teknoloji ve bilimde yaşanan gelişmenin hızına çoğu zaman sosyolojik kavramların dahi yetişemediğinin altını çizdi.
Vali Özçimen, "İnsanlar teknolojide ki son gelişmeleri daha göremeden hatta bilemeden, mevcut teknolojik durum yeni icatlar ve yeni ürünlerle eskide kalıyor ve dünya da aynı çağda yaşayan kıtalar, hatta ülkeler arasında bile yaşanılan dönem açısından önemli uçurumlar oluşuyor. Böylelikle orta çağ şartlarını yaşayan toplumlar ve uzay çağını yaşayan toplumlar aynı yer küreyi, aynı ülkeyi ve hatta aynı şehri paylaşabiliyorlar." dedi.
Vali İbrahim Özçimen, Türkiye'de özellikle 2 binli yıllarda ekonomide yaşanan iyileşmenin ve düzelmenin getirisiyle birlikte toplumun yaşam kalitesinin arttığını ifade etti.
Özçimen, bunun doğal sonucu olarak Gayri Safi Milli Hâsılası'nı birkaç misline çıkaran bir ülkede teknolojik gelişmeden bahsedilemeden geçilemeyeceğini aktardı.
"Ülkemiz bugün gerek ulaşım ve haberleşme sektöründe ki adımlarıyla, gerek silah sanayinde ki atılımlarıyla ve gerekse de teknolojide ki yeniliklerin halka yayılma hızıyla dünya devletleri arasında birkaç basamak yukarı çıkmıştır." diyen Vali Özçimen, Ar-Ge ve teknolojiye verilen değerin daha çok artacağının altını çizdi.
Açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.